Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. február 15., kedd

Antropológus,...

...az akar lenni a Jancsi. Az emberek témát választotta. A Facebookon (barátocskáim, a facebook helyett majd írjatok inkább itt, hogy egyben lássuk az egészet, szép csokorban), és az ehelyt felsorolt ötletek közül ez lesz a következő, de a többi ötlet sem fog kárba veszni, mert előbb utóbb minden sorra kerül. Állatok, hó, sport, labdák, ételek, növények, közlekedés minden lesz. Autók és hangszerek is, csak ezekről már korábban tanultunk, úgyhogy ezeket majd valamivel bővítve fogom megint tálalni neki. És köszönjük az ötletelést!!! Príma jó kis tematika állt össze a következő trimeszterre. És szuperek a praktikus ötletek is, nagyon rámférnek, mert nem vág az eszem eléggé. Még jöhetnek témák, mert az mindig fog kelleni!

Amúgy meg kicsit tanácstalan vagyok, mert ez így túl sokrétű, hogy emberek. Még nem tudom honnan közelítsük a témát... fiúk, lányok, emberi test, öregek, ifjak, gyerekek, babák, öltözködés, fívérek, nővérek, ükanya, indiánok, franciák, (de ez már föld-meg néprajzi ismereteket is kíván) szóval ágas bogas a téma, segítsetek, kérlek rendszerezni. Eleve, hogy magyarázzam el azt, hogy ember? Addig sikerült eljutnom, hogy felsoroltam neki, hogy ki mindenki ember akit ismer, és aztán felsoroltam három kutyát ellenpontként, hogy látod, ők például kutyák, nem pedig emberek, érted már. De ez így egy kicsit gyenge lábakon áll.
Nekem most például az jutott az eszembe hogy körbe fogom rajzolni őt is meg a Miskát is. Aztán nézgetjük, meg orrot rajzolunk és kisnadrágot rá. Írjatok sokmindent, nagyon álmos vagyok még mindig, álmos és tompa gondolkodású.

21 megjegyzés:

  1. azt hiszem én talán valahol a megszülető kis emberrel kezdeném az ember-sztorit, mondjuk a tesónál: pici emberke született, hogy lesz belőle nagy, hogyan változik, fejlődik, miket csinál majd, hogyan lesz felnőtt, miben különbözik gyerek és felnőtt...jajj, de ez tényleg nagyon összetett téma :-))

    VálaszTörlés
  2. Nekem hirtelen az ugrott be hogy mindenféle anyagból lehet emberformát vagy arcot csinálni, az egész kis családot fel lehet építeni Jancsival különféle figurákból, megtanítani az alapokat, szem száj, orr fülek..tésztából fekete papírra ragasztani, ilyesmi.
    Aztán meg hozzátenni hangokat esetleg, felvenni a családtagok/ barátok hangját és megpróbálni hozzáadni a fejekhez. Lehet hogy ezek túl elrugaszkodott ötletek, de hátha...
    Pussz.

    VálaszTörlés
  3. Krisz! ugye? tök bonyolult,én is folyton belezavarodom, de valami születéses dolgot mindenképp akarok, csak aza Jancsi esetében a pszichodráma katgóriájába esne kicsit. de tán pont ezért lenne jó.
    Zsuzsa! ez a hangfelvevős tök jó ötlet! arcokat már nézegetett jó kontrasztos képen, meg a részeit is tudja, meg szokta mutatni, ha kedve tartja, de lhet hogy majd a krberajzolt saját testén mindent odaragsztunk.

    VálaszTörlés
  4. Az emberi test működésére ott van a jó kis könyvetek amiben a roboton mutatják meg a különböző szervek működését, a táplálék útját a mozgást légzést. Abból tudsz mesélni Jancsinak. Meg lehet ősembertől mai emberig sokféle dolgot eljátszani. És akkor az is kiderül hogy az embernek miért kell a ház, és akkor a korábbi tanulmányokhoz is vissza tudtok kanyarodni. Bár ez az ősember dolog olyan rég volt szerintem mi sem tudjuk igazán felfogni.
    Meg lehet olyat is hogy álmos, éhes, jókedvű, rosszkedvű, fázunk, melegünk van szóval, hogy éppen milyen állapotban tudunk lenni, emiatt hogyan viselkedünk.
    Sóliszt gyurmát szállítok szívesen:-)

    VálaszTörlés
  5. hát bizony nem könnyű e több mint 6 milliárd - különböző!!- példányt számláló faj bemutatása :-))de hajrá, hajrá!!
    amúgy biztos butát kérdezek most, de Jancsi tudja a különbséget saját maga és más hasonló korú gyerekek között? (mégegyszer elnézést a kérdésért, de csak egy laikus anyuka vagyok - tök azonos korú gyerekekkel, mint Jancsi és Miska :-)

    VálaszTörlés
  6. Fruzsi, a körberajzolás tök jó!
    Ötletként még körberajzolhatjátok a tenyerét is. Ha testséma fejlesztés irányba mentek el, akkor küldök sok-sok mondókát.. Mindenképpen jók a tükrös játékos dolgok.. Megmutatjátok Jancsin, majd magatokon.. Végtelenek a lehetőségek. Talán elég lenne ez a testsémás téma egyenlőre.

    VálaszTörlés
  7. "Itt a szemem, itt a szám,
    Ez meg itt az orrocskám (mutatás szemre, szájra, orra)
    Jobbra-balra két karom,
    Forgatom, ha akarom. (jobb és bal kéz emelgetése, forgatása)
    Két lábamon megállok,
    ha akarok, ugrálok." (lábak ütögetése, ugrálás)


    :)

    VálaszTörlés
  8. Arra gondoltam, hogy először csak testséma, meg kikicsoda, ő teste, mi testünk, Miska teste, aztán lehetnek tulajdonságok, születés, kultúrák meg ilyenek csak kicsit később, ezek közül is először a nyelvek meg a zenék, ami élvezhető és érdekes lehet neki

    Krisz! hogy érted hogy tudja-e a különbséget? hogy ő másmilyen, mint ők? én inkább arra lennék kiváncsi hogy azt tudja-e hogy ő is olyan, mint ők, ő is közéjük tartozik csak bizonyos dolgokat nem tud, amit ők igen. szoktam neki mondani, hogyha jönnek gyerekek, hogy mit csinálnak, meg miért olyan hangosak, valami fogalma biztos van erről az egészről, de hát azt nem tudom hogy mi van a fejecskéjében pontosan. remélem semmi szomorú. mert nála vidámabb gyereket bizisten nem ismerek
    Kati, köszi! van egy pár ilyen mondókánk, de ha neked van sok, az jó lenne!

    VálaszTörlés
  9. Fogalmam sincs hogy működik ez a gyerekek fejében, de azt tudom hogy amikor mondjuk én cigánykereket hánytam, mindig úgy éreztem hogy pont olyan lett ahogy annak ki kell néznie kívülről, sose értettem miért mondja a tanító néni hogy nem volt egyenesen kinyújtva a lábam meg ilyenek, mert belülről pont olyan tökéletesnek éreztem mint a többieké volt, nem ÉREZTEM hogy bénább lennék;D Sőt ma is képes vagyok úgy énekelni az "áll by myselfet" a fürdőszobában mint a Bridget Jones- ban...Hála az égnek, meg a belső percepció szubjektivitásának nem szomorít el hogy kívülről esetleg nem úgy hangzik mint a filmben, mert én úgy érzem hogy pont olyan;)))
    Remélem átmegy a párhuzam, a saját korlátainkkal vidáman együtt tudunk élni.

    VálaszTörlés
  10. A körberajzolás után el lehetne játszani a papírbaba felöltöztetésével különböző ruhákba (évszaknak megfelelően, fiú-illetve lányruhákba), megmutatni rajta a fésülködést, fogmosást. Az egész családot is meg lehetne alkotni így, s illusztrálni: alacsony, magas, vékony és testes stb.

    Aztán kibontanám, hogy van a család, s közösen készíteni például egy apró családfát fotókkal, dramatizálható lehetne a Répa című orosz mese. Tovább haladva beszélhetnétek az ismerősökről, s tőlük talán hangfelvételt kérnék, amiben köszönnek Jancsinak vagy egy-egy rájuk jellemző mondatot mondanak(barátok, jószomszéd,közértes néni). Esetleg egy papírra lerajzolhatnátok a házatokat, oda kerül a család, s a közelébe az ismerősök.

    VálaszTörlés
  11. Az emberek bemutatását valahogy így oldanám meg, mint az alábbi kiadványban:
    Barnabas Kindersley, Children just like me

    A világ különféle helyeiről származó gyerekek képei, hol élnek (tengerpart, sivatag, jégkunyhó), háziállatuk, hogyan közlekednek (kutyaszán, tevehát, autó, gyalog), mit csinálnak napközben, családjukról valami, kedvenc ételük.

    http://www.dorlingkindersley-uk.co.uk/nf/Book/BookDisplay/0,,9780751353273,00.html

    VálaszTörlés
  12. A nyelvek sokféleségét be lehetne mutatni más országok dalain keresztül, ilyen altatódal album a Putumayo kiadótól:
    Dreamland - World Lullabies and Soothing Songs

    A kiadó oldala:
    http://www.putumayo.com/en/putumayo_kids.php

    Vagy ezen az oldalon keresgélni, ahol gyerekdalokat gyűjtöttek a világ minden tájáról eredeti szöveggel és angol fordítással. Néhol van kotta, hanganyag is.
    http://www.mamalisa.com/?t=eh

    Itt hallható 1-1 kifejezést sok-sok nyelven kiejtve:
    http://www.surfacelanguages.com

    VálaszTörlés
  13. Most látom, Zsuzsa is írta a hangfelvételeket...

    VálaszTörlés
  14. Mèg koràbban jutott eszembe, nem tudom hogy álltok a mozgóképpel, mennyire tudja Jancsi követni, de a sokféleség bemutatásához jó lehet a Babák című francia film talán...narrátor nincs, de te lehetsz az;)

    VálaszTörlés
  15. Ilona! zseniálisan összeszedted, hogy hogy kéne, nagyon köszi! így fogunk nekivágni! A Répás mesét is tuti eljátsszuk, nagyon jó!
    Zsuzsa! igen ez a cigánykerekes dolog elég ismerős, csak szalagavató tánccal, míg meg nem láttam a vidofelvételt. hahaha! A Babákat meg most néztem meg, annyira csodálatos, de a Jancsi azt nem látja, ha ilyen jól látna kevésbé lenne bonyolult megértetni vele a dolgokat. de hát most itt épp ez a kihívás :)

    VálaszTörlés
  16. SZia Fruzsi! Ha már emberek a téma nekem három dolog jutott eszembe: 1. Az érzelmek mindenképpen, s ehhez szívesen kölcsönadom a csodafejeket is, amik, puhák aranyosak és alapérzelmeket mutatnak (biztos emlékszel rájuk), 2. vannak olyan babák, amikre rá lehet tépőzárral tenni a testrészeket, ezt szerintem egy varrógéppel simán el lehetne készíteni, 3. egy babát lehet öltöztetni stb.
    Testsémához tükör mindenképpen.

    VálaszTörlés
  17. Ja és szívesen varrok is, ha szükség van valamire

    VálaszTörlés
  18. Niki! nem emlékszem a csodafejekre!! de béna vagyok! mekkorák azok? és mennyire élénk a színük?

    VálaszTörlés
  19. Azok a fejek testszínű gumiból vannak, lehet ugyan rágni, de nem élénk, kb tenyér nagyságú, hat alapérzelem...Amennyire én emlékszem.

    VálaszTörlés
  20. Szia!
    ez itt?:
    http://pomogacs.blogspot.com/2010/12/pomogacsra-szabott-ajandekok-adel.html

    Judit

    VálaszTörlés
  21. Judit! ez tök jó, megcsinálom!

    VálaszTörlés