Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. február 13., vasárnap

Kőműveske pályát módosítana

Építettünk a sóliszt téglákból, csak hát lassan megy a munka, elfáradunk, megunjuk, sörözünk, elfogy a tégla, amit rakunk estig, leomlik reggelre... nem tudom, kész leszünk-e valaha, de a malter, a tégla, a kőmíves és a falat felhúzni szavak és kifejezések bővítik ezentúl a kőműves uraság szókincsét. És elég ügyesen fog már meg téglákat, csak nem szereti ha malteros lesz a keze. Én meg, ha a haja. A maltert amúgy gipszből és lisztből kevertem, bizonyos helyeken köt, mint a beton, máshol meg olyan, mintha pelikán ragasztóval próbáltam volna köveket összeragasztani. Szóval nem tudom bátran ajánlani ezt a kötőanyagot egy kismalacnak sem.


Látjátok, milyen gyorsan építi? Suhan a keze, le se lehetett fényképezni normálisan. Élvezte különben, tetszett neki, hogy falat épít, láttam az arcán, és mondta is.

De mostmár eluntuk a házasdit, jöjjön valami új, csak még nem tudom, hogy mi. Mi legyen, szerintetek? A Jancsi fog választani, de a válaszlehetőségeket mi manipuláljuk. Olyat szeretnék, ami mindennapi téma, lehet róla valami fogalma már, de még nem elég alapos, és amit még most, télen jól fel tudunk dolgozni, a virágok (kivéve hóvirág) mókusok, napernyők témaköröket a meleg évszakra tartogatom.
Hó és hegyek majd eggyel később lesz, mert lehet, hogy akkor megyünk valóban hó és hegyek közé. Március végén pedig születésnapja is lesz, a harmadik, már most el kell kezdeni terveket szőni, hogy a sztárvendégek időben iktatni tudjanak minket a határidőnaplójukba.
Ezeken gondolkozzunk! A blog ezennel visszanyeri interaktív mivoltát.

12 megjegyzés:

  1. A csirkeszárnyról jut eszembe: ízek téma - fűszerek és kaják (lencse, mák stb) tapintása, ebből kaja és ízlelés.
    Meg hangok téma, különböző anyagoké - üveg, homok, fa stb. és a végén a Moszkván vagy máshol üvegkoncertet hallgatni.

    VálaszTörlés
  2. Ha esik a hó: havat lehet gyüjteni, elolvasztani, berakni a vizet a mélyhűtőbe, megfagy. Ha méghidegebbet akarsz, szárazjég a kádba, hgoy kimásszon a "füst" :).

    VálaszTörlés
  3. Sportoljatok, ismerkedjetek a labdákkal:
    kerek-tojás, bőr-gumi, fittball-pingpong, könnyű-nehéz, tollas-medicin...
    Annyi féle van, gurul, repül, színes...
    fm

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is evés és főzés és ízek és esetleg ültethettek babot is. Meg a tésztagyúrást, gombócformázást. stb-t nagyon nagyon szokták élvezni.

    VálaszTörlés
  5. állatvilág?
    farmon élő állatok, egzotikus állatok, a tenger világa...bálnahangok, kagylók tapintása, állatok mozgásának utánzása, sok rajzolás, festés..sólisztgyurma szobor készítés, madáretetés, állatkert, természetfilm esetleg.

    vagy lehetne a Föld országai..mondjuk ez egy nagy téma de nagyon izgalmas és le lehetne egyszerűsíteni vagy részekre bontani...különböző helyeken hogyan élnek az emberek, miket esznek miket isznak, lehetne az éghajlati övekről, hogy az hogyan kapcsolódik egyes kultúrákhoz..földgömb, térképek, kontinensek

    vagy ami még eszembe jutott az a közlekedés autók, motorok, bicikli, járdaszigetek, táblák, villamos ilyesmik

    hajráá!!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  6. Jó lenne, ha a ház témához kötődne a következő téma, de még a télhez lenne köthető. Mondjuk a TÉL?
    Télen mindenki sokat van a megépített vagy megszerzett házában, mert kint hideg van. Ki hol lakik (inuitok, indiánok, mókusok, madarak) Az állatok téli álmot alszanak, pihennek, hogy újúlt erővel készüljenek a tavaszra. A télnek rengeteg velejárója van még, ami megviszgálható: hideg, hó, lassan lehet magokat vetni palántának, felhős borongós idő, sok ruha, kesztyű, sapka, sál, farsang.

    VálaszTörlés
  7. Téli gyümölcsök á la Doman bácsi? Azaz, megnézzük képen, megfogjuk kézben, megszagoljuk, megkóstoljuk, elolvassuk szókártyáról. Hm?

    VálaszTörlés
  8. Kajáról jut eszembe, amikor Hanna kicsi volt, vettem a dm-ben repülőre felvihető, 100 milis, otthon feltöltendő műanyag kis flakonokat (ezek biztonságosan lezárhatók, de le is lehet őket ragasztani), és félig töltöttem őket mákkal, lencsével és rizzsel. irtó jó hallgatni a különbséget a hangjuk között, bár ő eleinte annak örült, hogy meg tudja fogni azokat, meg rázni is lehet, és még hangot is adnak ki, hááát... plusz még izgalmas látvány is, ahogy egyik oldalról a másikra gurulnak bennük a szemek.
    szóval lehetne zene a következő téma a kajás rumbatökök kapcsán, de egy csomó mindent ide lehet kapcsolni, mert külön is megfoghat egy marékkal belőlük, különböző a színük meg a méretük, szóval ezt lehet fokozni meg kiteljesíteni, ha tetszik az ötlet.

    VálaszTörlés
  9. Autó! Hisz fiú!

    VálaszTörlés
  10. de most akkor nem az ember a téma?

    VálaszTörlés
  11. Színek? A pirosat a nagyongyengénlátók is jól felismerik, lehetne pl. piros hét: piros alma, piros ruhák (férfias szín), tulipán, miegyéb. Szirka blogján voltak egy időben letölthető szines képeskönyvek is.

    VálaszTörlés
  12. ügyes a kőműveslegény!

    VálaszTörlés