Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. február 7., hétfő

Tanulságok, nyelvtanulás, űrlények

Ezt a csudálatos tavaszi napot a nagyszülői ház kívülről való körbetapogatásának szenteltük. Volt kutyaház is, de azt nem találtam Jancsi-konformnak tisztaságügyileg, így arra csak mosolyogtunk.

Tök érdekes látni, hogy tényleg mennyire motíválja, hogy valamiről még többet megtudhat, ami érdekli, és amiről kapizsgálja, hogy micsoda. Ezt úgy értem, hogy ha valamiről sok szó esik, arról nyilván kialakul valamiféle képe, és látszik rajta, hogy ha ezt a képet még tovább árnyaljuk neki, akkor borzasztóan hálás, és sokkal lelkesebben figyel, és fedez fel. Például hajlandó az örökmozgó, folyton fejet vakargató kezével megtapogatni az adott érdekes dolgot aránylag alaposan. Ha csak úgy a kezébe nyomok valamit, hogy fogd meg, de érdekes, az sokkal kevésbé érdekli, mint ha keretbe van ágyazva. Úgyhogy e téren visszaigazolódni látom ezt a témásdit. A tornáknál nem annyira izgatta, hogy házakról dumálunk-e közben, azt inkább azért csinálja, mert élvezi, hogy hősies és sportos, és a "na még három fekvőtámaszt, ezaz hű de ügyes vagy!" is épp eléggé motiválja. Szeret tornázni, élvezi, hogy mozog és olyanokat csinálunk, amiket egyedül nem tud, ez pont elég öröm neki, sokat vigyorog torna közben, elég büszkén, ez engem meggyőzött.

Tehát a lényeg, hogy szemléltetni kell, tárgyakkal, képekkel és élményekkel, ahol lehetséges, a tornát csak ott fogom bevenni, ahol a mozgás által érthetőbb lesz valami. Nem akarok erőltetett lenni, azt ő rögtön tudja, ha az vagyok, és sürgős fejvakarhatnékja támad.

Kíváncsi vagyok, hogy most mi lehet a fejében a házakról. Látott képeket, van kis kuckóháza, keresztül-kasul körbetapogattuk a házat, és tanultunk benne, és körülötte tájékozódni.
Az építés kis téglákból, a gépek és szerszámok, az állatok házai, még hátra vannak. Úgyhogy ez a hét még házas lesz, bárhogy is unjátok már.

Amiben amúgy a leginkább hiszek, hogy folyamatosan beszélni kell hozzá. Emlékeim szerint mindig is magyaráztam neki, hogy mi történik, és miért, mi micsoda, mi hogy néz ki, meg mindent. És közben érték az élmények... vagy nem...
Logikusan a nyelvtanulás valahogy úgy zajlik, hogy halljuk a szavakat, közben tapasztaljuk minden érzékszervünkkel a világot, aztán összeáll a kép. De ha az embernek sérülnek bizonyos érzékelői, ez az egész mechanizmus is sérül. Például tegyük fel, űrlények ejtenek fogjul, letakarják az egyik szemem, a másikra meg 12 dioptriás szemüveget adnak, nem tudok járkálni, így ők cipelnek mindenhová a bolygójukon, és közben a saját krikszkraksz nyelvükön beszélnének hozzám és egymáshoz. Vajon 2 és fél, így eltöltött év után mennyire érteném meg, hogy mit beszélnek, és hogy hol a fenében vagyok egyáltalán.
Erre elég kíváncsi lennék, mindazonáltal egyáltalán nem akarom kipróbálni, ráadásul nem is hiszem, hogy a nyelvtanulás és a világ megtanulása pusztán ennyi lenne.
Volt egy pont, amikor rájöttem, hogy a Jancsi érti, amit mondok neki, és sokkal bonyolultabb dolgokat ért és tud, mint azt feltételezném ez alapján, az "elraboltak az ufók" elv alapján. Aztán itt van Helen Keller, a süket-néma-vak lány, aki egyetemet végzett, és olyan szavakat használt, hogy például női egyenjogúság. Pedig az ufós elv alapján, én maximum azt tudom megérteni, hogy azt hogy, mondjuk alma, meg lehet tanítani, de bizonyos elvont és túl nagy dolgokat nem. De ez hülyeség, mert meg lehet. Azt mondjuk egyáltalán nem értem, hogy hogyan, de meg lehet.
Hát emiatt hiszek abban, hogy ha beszélek hozzá, az célravezető, mert sokkal többet ért, mint azt hinné a kockafejű ember. Nem beszélve arról, hogy ő nem olyan földhöz ragadt, mint én, és van egy csomó olyan antennája és radarja, amit mi még csak elképzelni se tudunk. Lehet, hogy én meg ezen a nyelven tanulok most úgy, hogy észre se veszem. Ez elég izgalmas. Alig várom, hogy a világ ilyen jellegű rejtélyeiről fellibenjen előttem a fátyol.

Ezzel együtt fontosnak tartom a dolgok földhözragadt módon történő elmagyarázását is, úgyhogy nem szüntetem meg a blogot.

7 megjegyzés:

  1. Ne is szüntesd meg, nagy élvezettel olvaslak! És imádnivaló a két gyereked :)

    VálaszTörlés
  2. (aki eszter, de más is kommentelt eszterként, úgyhogy félreértések elkerülése végett ezentúl miriam poppins)

    Szüksége van Jancsi komának az alma szintű dolgok megtanulására és megtapasztalására is, meg persze arra is, hogy folyamatosan beszéljetek hozzá, és ezt a kezdetektől fogva csináltad is, úgyhogy minden a legnagyobb rendben van :)

    ilyenkor mindig az jut eszembe, amikor azon aggódtál, hogy ha Jancsit hordani kell a Petőbe, akkor megint meg kell tanulnod vezetni, és hogy az micsoda kihivás. miközben olyan kihivásokkal találtad szembe magad napi szinten, ami mellett az autóvezetés irreálisan egyszerűnek tűnt volna mindenkinek :D

    VálaszTörlés
  3. Szia Fruzsi!!!

    Te én állandóan magyarázok a csajszimnak néha ufonak néznek mit meg nem beszélek vele de érti látom rajta.
    Jah és ma végre tisztán mondta anya és mutatott rám!!!

    VálaszTörlés
  4. Szerintem tök jól csinálod, és amikor van kedve beszélgetni mindig elárulja mit szeretne és mit nem. És már annyi mindent megtanítottál neki!
    Írjad csak a blogot, szeretem olvasni.

    VálaszTörlés
  5. Drága Frutti di Madre! elkerültem házatok tájékát az elmúlt napokban, de nagyon jó virtuálisan is vendégetek lenni. Az szerintem egyáltalán nem kérdés, hogy jól csinálod-e, meg is lepődök, hogy ezt feltételezni mered. A legjobb bizonyíték Jancsi boldogsága, mert az kétségbe nem vonható, meg az a jó kedv, ami nállatok található. Jancsi ügyében a legelgondolkodtatóbb dolog épp az ő adó-vevőinek a felfedezése és megértése szerintem. Nekem már az a három válaszos kérdezős játék is őrült fejtörőt okoz, mégha úgy ítéled, hogy kapizsgálom egy kicsit. Ebben is kéne nekünk blog olvasóknak segítenünk! Szentelhetnél ennek egy külön bejegyzést, amiben megtanítasz minket, elmondod nehézségeidet, hátha...(nem tudom jó ötlet-e)
    Mindenesetre az alábbiakat szeretném megtudni magától Jancsitól:
    - Melyik volt a kedvenc házas játéka: a Sün Balázsos, a sóliszgyurmás vagy vmi más?
    - Mit szeretett jobban, ha jöttek új vendégek, ha ismerősök, vagy vmi más?
    - Mit szeret jobban, ha jön egy gyerkő vendégségbe vagy inkább felnőtt vagy vmi más?
    - Új dolgot szeret játszani vagy jó ismételni vagy vmi más?
    - Szeret építkezni vagy nem?
    - Az új dolgokat szereti vagy a régieket?

    Na és persze az lenne az érvénye, ha ezt én kérdezném, és megyek is, amint tudok, de ezekre a válaszokra szüksége van a Jancsiblog gondolkodóinak a további sikeres munkához.

    VálaszTörlés
  6. Még azt a gonolatot is közzé szeretném tenni, hogy bár bizonyítani nem tudom, de azt a benyomást kelti bennem János mindig, hogy bár sok gyakorlati hiányossággal küzd nap, mint nap, de éppen a tudományos elméleti tárgyakban kimondottan jeleskedik. Kifejezetten okos és rafinált minden megnyilvánulása, amit szerintem a huncutságon, az akararatának érvényesítésén és a humoron lehet megmérni. Ezek olyan tulajdonságok, amik egy kimondott hiányosságokkal nem rendelkező ember megitélésénél is alkalmazunk, és azt bizonyítják, hogy nem egy buta emberről van szó. Szerintem Jancsi mindent ért, pusztán érzékszervi korlátokon kell átsegíteni.

    VálaszTörlés
  7. Zitu! most láttam, hogy írtál itt. fl is tettem amkérdéseket, ha láttad volna Jancsi boldog fejét, ahogy vlaszolt. nagyon örült, hogy kérdéseket üzentél neki. a váaszokat majd írom!

    VálaszTörlés