Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. március 18., péntek

Még mindig emberek

Mitagadás, elakadtam ezzel a nagy falat témával, kicsit a télvégi energia alultengés okán is. És most újra feltettem e kérdést a Jancsinak, hogy miről tanuljunk reménykedve abban, hogy mostmár végre az autókat vagy az erdő állatait választja, mert az olyan könnyű volna, de ő továbbra is kitartott az emberek mellett. Emiatt, mondjuk, nagyon büszke vagyok rá, észrevette, hogy az anyukája hót lusta, és megpróbálta elbliccelni az emberek témakört, de nem hagyta.
Szóval, gondoltam, szűkítsük a kört:
-Jancsi, mit akarsz tudni az emberekről? A testrészekről tanuljunk? vagy érzésekről, hogy szomorú, vidám? vagy hogy fiúk, lányok, gyerekek, felnőttek?
-Fiúk, lányok, gyerekek, felnőttek.
Teljesen jogos, ez a legérdekesebb! Csak én egyáltalán nem számítottam rá, hogy nehezített pályán kell majd egyszer elmagyaráznom , hogy mi a fiúk meg a lányok közti különbség. Most komolyan, mit csináljunk? Mutogassak neki képet fütyiről és punciról? Vagy tapogassunk? Az még jobb!
Mondjuk hangokat biztos fogok mutatni, női-férfi, baba-gyerek-felnőtt-öreg hangokat. De például ezt nem fogom tudni normálisan képekkel illusztrálni, mert annyira nem lát részletesen, mint amennyire kicsi a különbség valójában ezek között a csoportok között.
Vagy tanítsak neki nemi sztereotípiákat? Hát ezért vettem fel gender tanulmányok kurzust az egyetemen? De mindentől föggetlenül, a nemi sztereotípiák simán nem fedik a valóságot, és ezért sem fogom őket megtanítani.
Aztán itt még nincs vége, azt is el kell magyaráznom, hogy hogy lesz kisbabából kisgyerek és abból meg felnőtt. (Van valami Kispál szám, aminek ilyesmi a szövege, az melyik?) És ha szerencsém van még azt is elmondhatom, hogy hogy lesz a kisbaba.
Ez utóbbiakhoz két dolgot már kigondoltam, és ez a közelgő szülinapja miatt éppen aktuális is. Egy, hogy el akarom vele játszani a születést, és a hasban levést, valahogy szépen békésen, ahogy lennie kellett volna.
A másik meg egy mese arról, ahogy ő született, árnyszínház módra. De nem inkubátorok meg lélegeztetőgép lesznek a szereplők, hanem János a rettenthetetlen, aki átvág a rémek lakta rengeteg erdőn, kard, páncélzat és ló nélkül, majd némileg miszlikbe aprítva megérkezik az erdőn túli mezőre, ahol a két kismadár, akik kivezették az erdőből, ezerjófűvel összetapasztja (ezt elég sokat meséltem neki, főleg, amíg terhes voltam a Miskával). Ezzel párhuzamosan viszont csinálok neki egy könyvet a születésről és a felnövésről jó kontrasztosan és érthetően, olyat kicsit, mint a Sehány éves kislány csak nem lágy pasztelszínekkel.

Ezek a terveim, de kérlek titeket emberek, akiknek például van olyan gyereke, aki már feltette ezeket az arcpirító fiú lány, gyerek felnőtt kérdéseket, mondjátok, hány évesen kezdik el a gyerekek ezeket kérdezgetni, és miről jut az eszükbe, és ti például hogy magyarázátok el? És a ti gyerekeitek mondandójából például, mi derül ki, hogy nekik ez hogy van a fejükben? Nem arról van szó, hogy ötletem sincs és zavarban vagyok, csak szeretnék kicsit tájékozódni és összeszedni tippeket, mielőtt összehordok hetet havat. Vagy iszonyúan túlbonyolítom?

21 megjegyzés:

  1. Hát ugyan nekem a lányom annyi idős mint Jancsi, és valószínűleg első élményként a bölcsiben láthatta, hogy a fiúk másképp pisilnek, és ezt aztán szóvá is tette itthon, úgy 1 évvel ezelőtt kb... azóta aztán már tudja, hogy a bácsiknak/fiúknak fütyi van, a néniknek/lányoknak meg punci. hát ilyen egyszerű ez :-)) bár sokáig állította hogy neki is fütyije van :-)) aztán a kistesónak tényleg az van, és ezen már meg sem lepődött.

    VálaszTörlés
  2. Én most csak ennyit tudnék hozzátenni:

    "De szeretnék én is hej jó sokáig élni
    Nézni ,hogy lesz lánykából nõ aztán meg néni
    És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
    Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp"

    plusz annyit hogy jó sokáig én ezt úgy énekeltem hogy "nő aztán meg férfi" ...:-)
    de ezt a Jancsinak még nem kell megmagyarázni.

    VálaszTörlés
  3. hat en ugyanezeken toprengek mostansag, lina (2008. okt.) tudja, h lanyoknak punci, fiuknak futyi, de ezen tulmenoen semmit. senkirol nem tudja megmondani pl, h fiu-e, v hogy futyije van-e. erdekelni annyiban erdekli a tema, h imadja nezni, ahogy mas gyerekeket pelenkaznak, meg mi is elegge erdekeljuk, ha meztelenkedunk v egyutt furdunk. de hogy ezen tulmenoen mit jelent fiunak, ill. lanynak lenni, na errol meg en se mondtam semmit, de vhogy olyan, mintha ot se erdekelne. mondjuk nem is tudom, mit mondhatnek.

    VálaszTörlés
  4. Értem én hogy nem fér össze a gender studies-ön nevelkedett lelkeddel, de ha nem külső jegyek és nem sztereotípiák, akkor mi különbözteti meg a nőt meg a férfit egy ekkorka gyermek szemében? Talán lehetne az illatokkal kezdeni valamit...

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsa, tényleg, illatok, az milyen vicces lenne! meg persze, hogy lesz szakáll meg bajusz meg nadrág meg szoknya.szerintem a női egyenjogúságért vívott harc nem fog odáig elmenni, hogy hadd legyen nekünk is szakállunk.
    Krisz!Juló! köszi, pont ilyesmire gondoltam. ezek szerint nem olyan nagyon bonyolult a dolog.
    Imo,de mi a számcíme,aztis tudod? mert szerintem meg is van csak nem tudom melyik dal az.

    VálaszTörlés
  6. De szeretnék

    Fényben ülés
    És széltolás
    A széléig
    Merészkedés
    Napfelkelés
    Parton futás
    Elbotolás
    Fényben ülés

    De szeretnék én is hej jó sokáig élni
    Nézni ,hogy lesz lánykából nõ aztán meg néni
    És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
    Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp

    Ez bolondozás
    Szárnnyal futás
    Ikarusszal
    De nem buszozás
    Fényben ülés és széltolás a széléig merészkedés
    Napfelkelés, parton futás, elbotolás, hanyatt dõlés
    Elaluvás felébredés kertben ülés növénynövés
    Hátradõlés napnyugovás fényben ülés hunyorítás

    De szeretnék én is hej jó sokáig élni
    Nézni , hogy lesz lánykákból nõ aztán meg néni
    És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
    Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp

    De szeretnék én is hej jó sokáig élni
    Nézni , hogy lesz fiúból legény aztán férfi
    És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
    Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp

    De szeretnék én is hej jó sokáig élni
    Nézni , hogy lesz lánykából nõ aztán meg néni
    És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
    Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp

    VálaszTörlés
  7. Szerintem kezdheted nyugodtan sztereotipiákkal, mind úgy kezdjük, kivéve azok, akik eleve két anyukával vagy két apukával nőnek fel, és közben látják, hogy máshol ez nem igy van. Meg a meséink is tele vannak nemi sztereotipiakkal. Szóval ezen szerintem ne rágd magad, majd utána lehet finomitani mindavval, amit a gender studies keretein belül tanultál.
    De az arctapintás pl férfi-nőnél simán működik, még akkor is, ha Olinak történetesen nincs se szakálla se bajusza, mert még igy sem olyan sima a bőre, mint a tiéd :)
    Meg persze hangok. Kézforma (megint tapintás). Illatok. Nevek, amiket már ismer. Ruhadarabok (nem baj, ha sztereotip elsőre). Meg hogy a lányok, akik nénik lesznek azok, akik tudnak babát növeszteni a pocakjukban, ilyen Jancsi meg Miskaféle csodákat. Meg hogy az állatoknál is vannak fiúk meg lányok, pl Sün Balázsnak is vannak nővérei meg bátyjai.
    És kérdezgesd sokat Jancsit közben, mert igazából onnan fog kiderülni szerintem, hogy mennyi a nemsok meg a korának megfelelő meg ilyenek. Aztán persze úgyis visszatértek ezekre, szóval be lehet osztani, más sem együltében tanulja meg hogy is vannak ezek a dolgok.

    VálaszTörlés
  8. @ Farscape! köszi szépen!
    @ Eszter! igazad van. igazából nemi sztereotípiák terén nem is a külsőségeken akadok fent, inkább, hogy ezen kívül mit mondjak. de lehet, hogy semmitse, mert tényleg nem kell mindent egyszerre, ebben is igazad van :)

    VálaszTörlés
  9. Fruzsi, szerintem csöppet túlbonyolitod. A fütyi-punci-cici alapból érdekli a kis lurkókat, már 2 évesen is, de képeket nem mutatnék. Ha magát, öccsét meg titeket látott már ruha nélkül, akkor ennyi elég. Ha nem, akkor ne erőltesd, csak meséld el, hogy a lányoknak más van. A szokya, nadrág, szakáll, hosszú haj segíthet (elmesélve a kivételeket, mint a skótok és punkok meg hosszúhajú fiúk :), de ennél többet nem kell mondani. Vagy talán annyit, hogy a lányokból nénik lesznek, és nekik lehet kisbabáik, akik a pocakjuban nőnek és a puncijukon jönnek ki, a fiúkból meg bácsik (akik meg cserébe katonáskodnak, hogy nekik is legyen valami rossz :)

    VálaszTörlés
  10. Szerintem sics baj a sztereotípiákkal ilyen kis korban!

    Nálunk amúgy épp tegnap jött elő a kérdés, Benedek bejött, mikor wc-n voltam, és bár már eddig is többször nézegette, hogy valami nem stimmel, de sose kérdezett rá, tegnap viszont elkezdett mutogatni, meg őőőőzni, és látszott, hogy nagyon kattognak a fogaskerekek; aztán nekiállt levetkőzni, megnézte magát, és mutogatott, hogy valami nem stimmel.

    És akkor mondtam neki, hogy igen, neki más, eki kukija van, meg Apunak, meg Papának is, mert ők fiúk és ők így pisilnek, a lányok, mint én, meg Mama meg így, ahogy én.

    Ezt elmondtam két-háromszor, és teljesen meg is nyugodott benne, azóta párszor utánamkacsázott, ellenőrizte a dolgokat, de már csak megnézte, nem kérdezett (nyilván nem úgy kell érteni, hogy nőgyógyázati vizsgálatnak vetett alá, csak nézte, ahogy pisilek, és odamutogatott, hogy tudja ám, hogy valami nem stimmel).

    VálaszTörlés
  11. kicsit pontosítok: Azért bonyolítom túl, mert a JAncsi nem lát jól, sőt nagyon rosszul lát. nincs az, hogy ő látja ezeket a testrészeket, és akkor észreveszi hogy különbség van.annyi van, hogy hallja, hogy fiú meg lány, és gondolom, nem tudja, hogy az mit jelent. és most mondjam azt hogy csak annyi, hogy valaki fiú mert fütyije van,más meg lány , mert puncija, és a fütyiről még tudja is, hogy mi, mert van neki, de a punci nehezebb kérdés, így hogy nem látja a másét. ezért mutatnék képet, ha mutatnék. szóval nála fordítva van az egész, nem azért kérdez, mert látja, hogy hű más, hanem azért mert nem érti,hogy miért más csak hallja,hogy fiúeg lány,tehát valami különbség van hisz más a neve.
    felnőttek közt van különbség mindenféle másban,mélyebb hang, bajusz meg ilynek, de kisgyerekek közt kábé csak a fütyipunci semmi más. itt nem akarom behozni a sztereotípiákat, hogy kisautó meg baba, mert nincs is így. de akkor mit?

    VálaszTörlés
  12. Színeket mennyire érzékel? Mert akkor a lányok piros-rózsaszín-élénk ruhája szemben a fiúk kék-barna-visszafogottabb színű ruhája már azért lehet rávezető. A lányaim legalábbis ez alapján szokták osztályozni a többi gyereket (és csak ritkán tévednek így :-D).

    VálaszTörlés
  13. Lehetne visszafele tanitani, mivel a néni-bácsi különbség sokkal egyszerűbb: akik nénik most (pl Mama, Mami), azok lányok voltak amikor kicsik voltak (biztos ismertek lányokat), akik meg bácsik (pl Oli), azok fiúk (mint Jancsi meg Miska). Egyébként még a teljesen jól látó gyerekeknék is gondot szokott néha okozni, hogy megmondják a kortársukról, hogy fiú vagy lány, hacsak nincs sztereotip szerkóban és nem játszik egyértelműen sztereotip játékot... azért a nevek általában sokat segitenek nekik is, meg az, ahogy a környezetük beszél az adott gyerekről.

    VálaszTörlés
  14. Egyébként, ha jól láttam, a Sün Balázs árnyjátékban is volt haja meg szoknyája Piroskának és Dorottyának.

    VálaszTörlés
  15. Eszter! Volt volt,de mondjuk szerintem az nemigazán jött le neki. az árnyjáték apró részleteit nem hiszem hogy látta.
    kösz az ötleteket és tapasztalatok megosztását mindenkinek! kattognak a kerekeim.

    VálaszTörlés
  16. ja, az én lányom is eljutott már a színek alapján történő besoroláshoz :-)) és a különböző érdeklődési körökkel nem lehetne valamit kezdeni? (tudom ez is szter.tip.) vagy marad az alapvető különbség: a nő a férfit akarja, a férfi pedig a nőt :-)) na jó, ez csak persze vicc de pl. csak a nőnemű egyedek lesznek terhesek, szülnek babát...

    VálaszTörlés
  17. Hátőőőőőőőő, lehet, hogy így nem fogom tudni normálisan megfogalmazni, akkor elnézést, de szigorúan énszerintem, ha a Jancsi nem látja a genitáliákat, ergo nem érdeklik, mert azt sem tudja, hogy vannak, akkor én azt tuti hagynám a fenébe, mert végső soron egy kisgyereknek ez totál elvont téma egyrészről, msárészről tudomásul veszi, hogy neki ilyenje van, mint ahogy füle is, de nem hiszem, hogy ez alapján bármilyen sziten szegregálna fejben..

    Én szerintem a színekkel jönnék, meg a hosszú hajjal, meg a szoknyával, a sztereotípiákkal meg ilyenekkel (persze ehhez nagy segítség, hogy hosszú a hajam és hordok szoknyát ;P ) - és inkább azt a logikai csomót oldanám fel, hogy elmesélném, hogy persze ez az egész nem is feltétlenül érvényes, mert lám Ödönkének is hosszú a haja, a skótok meg szoknáyt hordanak, a mama viszont nem (a közérteséninek meg szakálla van ;)), mert Benedeket ez pl valószínűleg inkább érdekelné, mint egy olyan elvont dolog, amiről eddig tudomása sem volt és esetleg nem is érti, hogy most mit akarok ebből kihozni..

    És szerintem az volt a legjobb, amít fentebb írt valaki, hogy a kislányokból lesznek a nénik, a kisfiúkból meg a bácsik, szerintem ez tökéletesen logikus és kérdések nélkül elfogadható dolog egy ekkora gyereknek! ;PPPP

    VálaszTörlés
  18. Egyrészt hihetetlen édesek a gyerekeid, másrészt a gender téma kapcsán kikívánkozik belőlem, hogy bár a "De szeretnék" nekem is nagy kedvencem és imádom a Kispált, elég vicces, hogy a fiúból természetesen férfi lesz, a lányból viszont néni...:)

    VálaszTörlés
  19. Vera! pont a minap én is ezen morfondíroztam, egy rímért eladták a lelküket :)

    VálaszTörlés
  20. Egy férfi még 70 évesen is férfi, a nő viszont addigra már néni. Igy megy ez.

    VálaszTörlés
  21. Viszont amikor a fiú még csak legény, akkor a lányka már nő. szerintem ebben is van igazság.

    VálaszTörlés