Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. április 25., hétfő

Madárlátta

Nagyon tróger blogger vagyok, már vagy két hete nem írtam.
Pótolom! Kezdem a madarakkal.
Ebben a két hétben rengeteg madárral találkoztunk, de nem elegendővel. Csak kertünk madarait sikerült megismernünk, a távolabbi madarak terén még van dolgunk.
Elsősorban azt tanultuk meg, hogy hogy működik egy madár.
  • Repül : szárnycsapkodás és magasba emelkedés gyakorlása-, a lassú, sasszerű vitorlázást, és a kolibri propellerszárnycsapást is kipróbáltuk a mindennapi karerősítő légtornászmutatványunk közben.
  • Fészketrak: Füvet téptünk, fészket béleltünk, beleültünk.
  • Tojást tojik: strucctojást tapogattunk (köszönjük titkos strucctojásfelajnánlóknak, és motorosfutárjának!), tyúktojást festettünk, ehhez pont kapóra jött a Húsvét. A Jancsi kis színkártyákon színeket választott, aztán segítettem neki ecsetet fogni, és megfesteni a tojást. Nagyon tetszett neki, négy tojásig, az ötödiket már unta.
  • Kikölti a tojást: Madárfióka kikeltősdit játszottunk, melengettük a tojást, kopogott a madár, aztán kibújt a strucctojásból, mi meg örültünk, és megetettettük hernyóval.
  • Csipog,énekel, cserreg, károg: ezt hallgattuk élőben és hangfelvételről.
  • Versekben és dalokban szerepel: már csak a Kaláka gyűjteményünkben szó esik egy szekérderéknyi madárról (például pelikánról, cinegéről, nanduról, gulipánról, feketerigóról, és még sorolhatnám). Erre táncoltunk a fészkünkben.
El akartunk menni az Állatkertbe is flamingót, pelikánt, és naposcsibét nézni, és díszes tollakra szert tenni, de nagy töketlenkedők lévén eleve túl későn értünk oda, és még akkora sor is volt, hogy elrettentünk a látávnyától is (elfelejtettük, hogy tavaszi szünet van) úgyhogy ezt elnapoltuk. Elnapolt csibéket fogunk csak látni.

Szóval nem elsősorban János lexikai tudására helyeztem a hangsúlyt, inkább a madár mibenlétét értettük meg alaposabban. De még folytatjuk, lesz lexikai tudás is.
És hát ez a strucctojás! erről még beszélnem kell, ez nagyon jó, annyira szép és tökéletes szemléltető eszköz, nagyon élethűen kel ki belőle a Gabitól kapott óriás plüssvörösbegy (köszönjük!) A Jancsi imádja tapogatni, az összes madaras dolgot, pedig nagyon kényeskedős amúgy, nem fogdos meg akármit. Úgyhogy megintcsak beigazolódott az elméletem, hogy ami érdekli, azzal foglalkozik. Minden ami madaras, azon vigyorog, és azért odanyúl, és arra odafigyel.
Még további érdekességekkel szolgálok napokban, hamarabb, mint két hét múlva.
Itt pedig egy féltucat tojásos kép:











Meg egy bónusz kép, mert van mégegy kisfiú itthon, csak ő még nem fest tojást, és a plüssmadarat is csak a szájába tömi, ezért róla élete első természetközeli fotóját közlöm:

5 megjegyzés:

  1. Szeretem azt kiolvasni, hogy a legfontosabb a gyerekeid mosolya. puszi

    VálaszTörlés
  2. Ügyesek vagytok, úgy látom Jancsival madarat lehet fogatni:-)

    VálaszTörlés
  3. A kitömött mátyásmadarunkat sajnos megtámadta valami kórság, és ki kellett dobni. Viszont tudok egy preparátorboltot a Balzac utcában (azt hiszem), majdnem a Váci út sarkán, ahova lehet, hogy lehetne menni tapogatózni... soksok állat van a kirakatban...

    VálaszTörlés
  4. köszi Eszter! megpróbálom levetkőzni az első reakciós viszolygásomat, és akkor talán elmegyünk a preparátorboltba.

    VálaszTörlés
  5. nekem is csak a szám nagy, még sosem voltam bent a boltban...

    VálaszTörlés