Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. április 12., kedd

Sárga csikó , madarak

Nem csak Barbaráéknál dúl a ló őrület, hanem nálunk is. Igaz, ők valódi lovakra specializálódtak, mi meg gumilóra, de a ló az ló, bármiből is van. A Jancsi nagy rajongója lett a sárga paripájának, akinek új neve: Pacipejkó, nyilván az én közreműködésemmel, de ő választotta az új nevet. Én mindig összekeverem, hogy Pejkópaci vagy Pacipejkó, viszont ő mindig tudja, hogy melyik, szóval ez nem csalás meg ámítás, a ló neve számon van tartva és nagy gonddal ki lett választva.
Pacipejkó most olyasmi a családunkban , mint egy terápiás kutya. Rá lehet ülni a hátára, lehet babszemekkel etetni, zacskózörgetéssel oda lehet hívni, és soha nem harap, csak olykor-olykor prüsszköl kicsit, ami viszont az egyik legjobb vicc a világon. Bármiféle hisztériát követően a gumiló hátán megnyugvást lehet találni, és a sárga pofa nagy piros szájjal és gülü szemekkel, látásfejlesztő eszköznek is elsőosztályú. És a Miska szájába is majdnem belefér a feje... (a Miska, szerencsére, nem apró tárgyakra szakosodott, ő a játékai mellett, bútorokat próbál a szájába tömni, ebédlőasztalt és rácsoságyat, például.)
Szóval most inkább a lóval motíválom a Jánost meg rengeteg tornával szadizom, amit amúgy imád. Ezzel a hülye ember témával tökre elakadtunk és a lelkesedésem emiatt alábbhagyott, de a kezembe veszem az irányítást. Most például, ha akarja a Jancsi, ha se, meg fogom neki tanítani a madarakat, mert annyit fütyülnek a kertben, hogy le kéne már tisztázni, hogy melyik fütty milyen külsőt takar. Amúgy meg miért ne akarná, különben sem kell mindig mindenről megkérdezni, mert az sokszor tettek helyett töketlenkedéshez vezet. Ezt sima gyerekenél is tapasztaltam, ráadásul sokkal nagyobbaknál, szóval, madarak, és kész.
Ami most eszembe jut:
Madárfüttyös weboldalt tudok: itt. És van még egy szuper oldal, az nem specifikusan madaras, hanem ott természet hangjai mixeket lehet készíteni. A Jancsinak nagyon tetszik, különösen a madárcsicsergés és a gyerekvihogás, (köszi Eszter!!!),
Ami jól jönne az egy jó tipp egy nagy madaras könyvről, meg mondjuk madártoll is kéne, hol lehet madártollat szerezni? Párnából? De én szép színeset akarok, meg indián fejdíszt! És majd megcsináljuk a Madarak remake-jét árnyszínházban. Mennyi ötlet. Egyébként ezen a ponton kell bevallanom, hogy enyhe madárfóbiám van. De ez nem fog megakadályozni semmiben, csak abban, hogy megközelítsek egy igazi madarat. Messziről szeretem őket, és ha fütyülnek, azt is nagyon szeretem. És jön a húsvét is! Festünk tojást, és keresünk egy helyet kikelő kiscsibékkel. Tud valaki ilyet? Mi legyen még? Jöhetnek az ötletek!

23 megjegyzés:

  1. http://www.birdsongradio.com/

    Állatkereskedésben a madarak a kalickában?

    VálaszTörlés
  2. Dekorboltban, hobby-boltban lehet kapni marabu-tollat, sőt, néha pávatollat is. De vigyázzatok a madártollal, mert úgy hallottam, hogy nagyon sok baktérium tenyészik rajtuk!

    VálaszTörlés
  3. Fruzsi,

    Mi is pont madarakról tanulunk, amikor nem lovagolunk. :-) Elküldöm az anyagokat. A könyvet mi kivégeztük, ha kell postára adom.

    Judit

    VálaszTörlés
  4. Állatkert, vadaspark szintén jó lelőhely lehet (+ otthon vmi spray-s fertőtlenítés). esetleg vidéki tyúkól ahol tyúk, liba, kacsa (utóbbinak kiváló és egyben nagyon szép és nyugalmas lelőhelye a fóti kastélypark ;) ).

    VálaszTörlés
  5. Egy tollas boával tudok hozzájárulni max;) De erről eszembe jutott hogy bővíthednéd azzal h mi készül a madarak részeiből (pl: tojásrántotta, legyező, tollas boa:)
    A Madarak remake biztos jó ötlet?- azt akarod h neki is madárfóbiája legyen?
    Az én első madaras emlékem a Cinege cipője-nyitnikék! És Vili a veréb...

    VálaszTörlés
  6. Csak a tollak érdekelnek? A tojások nem? Mert ugye a madarak tojást raknak/tojnak. Nekem meg van egy "tucctojásom" :D, vagyis a héja. Lehet, még papagáj tojglit is tudnánk hozzácsapni.

    VálaszTörlés
  7. Nekem van egy kis madár figurám(kb. 20 cm), amit, ha megnyomsz csiripelni kezd. Ez egy sorozat, leg. 10 fajta madár készült. (Mindegyik más hangot ad ki, fajtától függően.) Nagyon puha anyagból vannak, lehet rajta gyakorolni a madár részeit is. Szívesen kölcsönadom.
    A Mi Micsoda sorozatban nincs madaras rész? Bár abban elég kicsik a képek.
    galamb-kassa gabi

    VálaszTörlés
  8. Szia Fruzsi!
    A Magyar Madártani Egyesületnél lehet venni madárhangok CD-t (nekünk van egy, oda tudom adni, mert Dönci is nagy madaras most) és olyan nagy plüssmadarat, pl. széncinegét, ami valós hangot hallat! Ilyet már rendeltem egy ott dolgozó barátunktól, de még nem jött. Madaras könyvet is tudok adni, de nem túl nagy... Csilla

    VálaszTörlés
  9. Szia Fruzsi,

    Skociaban van egy webkamerazott halaszsas feszek. Par eve vegigneztuk a feszekrakastol a koltesen at a kirepulesig az egesz folyamatot: sok-sok etetessel, feszekbol valo kikakalassal es egyeb izgalmakkal. Most is keszulodnek sasek. Persze nincsenek mindig otthon:
    http://www.rspb.org.uk/webcams/birdsofprey/lochgartenvideo.aspx

    udv,
    Gabo

    VálaszTörlés
  10. ... a kep nyilvan nem annyira kontrasztos, mint egy arnyjateknal, de egy probat talan er

    VálaszTörlés
  11. @ A birdsong rádió milyen jó! 3 perc belőle kisimítja a ráncokat,
    @ a madártollakat mielőtt boltba küldik nem fertőtlenítik? csak kristálytiszta madártollat adok a fiaim kezébe/szájába. majd valamivel lefújom.
    @ Nusssa: vadaspark, fóti kastély feljegyzetelve! köszi!
    @ Judit! micsoda párhuzamok! :)
    @ Gabi! a madárfigura szuper, jöhet!az pont nagyon kell!köszi!
    @ Csilla,köszi, megnézem a madártani egyesületet, hogy miket kínálnak!cd-nk van nekünk is, köszi, könyv már érkezik, de a plüssmadarat megtudakolom tőlük.
    @ Gabó! sasfészek!az mennyire jó! megnézzük, majd mondok kommentárt, nem baj ha nemlátja tökéletesen.
    @ Farscape! dehogynem érdekelnek a tojások! stucc tojás az tök jó, csak hogy lássa, hogy ilyen nagy is van. esetleg majd veszek 1 db fürjtojást. a papagáj szerintem a tyúk és a fürj közé eshet, az nem akkora kontraszt. de ha tényleg adsz egy strucctojást kölcsön, az szuper.
    @Zsuzsa! a MAdarak remake vicc volt :) nem őrültem meg! a boa jó! az kell! kösz! tojásrántotta és boa :) a madarak nagyon hasznos állatok

    VálaszTörlés
  12. Tényleg adok :D Apjuk szokott csak úgy motorozni, úgyhogy ha írsz egy címet a farscape12@gmail.com-ra, és vasárnap motorozós idő lesz, és jó így nektek, és otthon is lesz valaki, akkor én célt adok a motorozásnak, és elviszi. Hú milyen mondatot írtam :)

    VálaszTörlés
  13. Fruzsi! Ez nagyon szeretem téma:-)
    Nekünk van madár CD-nk, szívesen kölcsönadom, szombatra megszerzem ha jöttök! (madártanis, szóval profi)
    Nagyon szívesen rajzolok-vágok öntapadósból madársziluetteket, a madaras könyv alapján, hogy tudja milyen típusok (pici énekes, hosszúlábú gólya, nagyszemű bagoly, kövér túzok, szaladós strucc stb...) vannak és lehessen párosítani a hangokhoz.

    VálaszTörlés
  14. én erre vagyok rákattanva mostanában:
    http://www.ustream.tv/decoraheagles

    ez sem túl kontrasztos, de lehet éjjel-nappal sasolni, és mindenféle magyarázatok is vannak, meg 3 pici fióka

    VálaszTörlés
  15. és van még a valóságsónak papagájos, kolibris, baglyos és egyéb madaras verziója is ugyanitt.

    VálaszTörlés
  16. Farscape, írtamneked emailt strucctojás témakörben
    Eszter!megyek mehnézem!
    Imo! szuper! vágjunk madarakat, csinálunk egy madár worshopot, majd kitalálom mikor!

    VálaszTörlés
  17. nekem csak bakelitem van. Madárhangokkal.

    Szerintem nem kell félni a hobbiboltos tollaktól.

    mint állattanos javaslom a fajok helyett az úszóláb-ragadozó csőr-színes(nagy)toll-énekes-kimiteszik csoportosítást.
    Pl izgi lehetne bagolyköpetet vizsgálni. Mondjuk olyan 6-7 évesen.

    A húgom rendes 4 éves egy madarász papával, de ő sem tud annyi minden információt befogadni.

    VálaszTörlés
  18. Szava! semmiképp sem akartam túl tudományosra venni az oktatást, nem is akarok nagyon olyan madarakat tanítani, amikről az életben nem hallottam még, de minden madárhang albumon ott vannak.elképesztő mik vannak. szóval az alapmadaraknál maradunk, mit eszik és fütyül-e a kerben alapon, meg hogy mekkora és színes-e.
    honnan szedjek bagolyköpetet? én kényes vagyok, nem merek hozzányúlni, döglött egerek bőre van benne...de amúgy tény, hogy ha igazán elhivaott lennék ez nem zavarna

    VálaszTörlés
  19. Goldinak van bagolyköpete.

    VálaszTörlés
  20. Gabó! friss? maximum ezer éves kőre hasonlító bagolyköpethez nyúlok

    VálaszTörlés
  21. Fruzsi, a bagolyköpet hamar kiszárad, én kisgyerek koromban rengeteget gyűjtöttem. Leginkább egércsontok vannak benne sok szőrrel, 3-4 centi hosszúak és mondjuk másfél szélesek. Egy közeli erdő tele volt velük. Aztán hazavittük és felnőttek segítségével valami maróanyagba tettük, amitől szétesett a szőrcsomó és az egércsontocskák is szépen lefertőtlenítődtek. A kis csontokból pedig csináltunk "műalkotást", fekete kartonlapra ráhelyezgettük őket szépen elrendezgetve, tök jól néztek ki! :)

    VálaszTörlés
  22. Hát Orsi ez rettentő jól hangzik! :)
    én csak gilisztáknak csináltam kórházat, de többet nem szeretnék...

    VálaszTörlés
  23. Tegnap éjjel jutott eszembe, hogy volt nekünk anno egy faágon ülő kitömött (és kicsit poros de steril) szajkónk. Remélem még megvan! Ha igen, akkor megkérem mamámat, hogy vigye át nektek tapogatni.

    VálaszTörlés