Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. május 2., hétfő

Hollandia - Olaszország : 1:1

A koraszülött oldalon megjelent egy írás, ami röviden arról szól, hogy sérült gyereket nevelni olyan, mitha Olaszország helyett, ahová nyaralni készültél repeső szívvel, Hollandiában szállt volna le a géped. Eleinte csalódott vagy és elsiratod Olaszországot, aztán felfedezed Hollandia szépségeit a tulipánt meg a szélmalmot, hogy a többiről ne is beszéljünk, és jól érzed magad ott.
Ez egy nagyon szép párhuzam, amúgyis imádom a hasonlatokat és a metaforákat, azokkal mindent olyan frappánsan meg lehet magyarázni. Ez a párhuzam is nagyon tetszik, de azért én finomítanék rajta. Szerintem például, koraszülni és aztán nem egy tök fitt gyereket hazavinni, azért inkább olyan, mintha lezuhanna a géped a brazil esőerdő közepébe, az olasz nyarlásra menet. És miután rájössz hogy Olaszország rohadt messze van, és vagy eljutsz oda vagy nem, észreveszed, hogy az esőerdő nagyon szép és izgalmas hely, és ha kikeveredsz belőle még Rio de Janeiroba is eljuthatsz, ami sokkal vagányabb, mint Firenze, nem beszélve arról, hogy tök jó, hogy nem haltál meg, amikor leesett a géped, és az is milyen vagány.
Meg különbenis, olyan is van,hogy az ember elmegy Olaszországba, aztán ott meg végig esik az eső, és 2 fok van, Hollandiában viszont a globális felmelegedés miatt ragyog a nap és állnak a szélmalmok. A lényeg az , ami a szomszéd utcában parkoló hippibuszra van írva, ami mellett minden nap eltolom a Miskát: if you can not avoid it try to enjoy it.

12 megjegyzés:

  1. isteni vagy Fruzs!!! :) imádom :)
    én is írtam épp az előbb valami hasonló levelet, milyen érdekes ez a mai délután, hogy ilyen gondolatok jönnek nonstop velem szembe .. :)
    remélem egyre többen fogjuk így látni!!!!!!!
    pusz, K&L.

    VálaszTörlés
  2. Ez egy kurvajó bejegyzés volt.
    Egyáltalán, az egész blog kurvajó.
    Befejeztem, ezután csak illedelmesen olvasgatok.

    VálaszTörlés
  3. Igen.... és ez sok-sok egyéb helyzetre is alkalmazható. Mondjuk egy házasságra :-) De az az érzésem Fruzsi, hogy Jankó ha Olaszországba készült is, ennél még jobb - a lehető legfantasztikusabb helyre jutott és szerencsésnek mondhatja magát - egy szerető, kreatív, örömteli családba! Bár sok testileg egészséges gyerek elmondhatná ezt, és nem lelki sérüléseket kellene összeszednie a családjában, aztán megpróbálni nem továbbadni a házasságában, gyerekeivel.

    VálaszTörlés
  4. Én nappal Olaszországban vagyok, éjszaka meg Hollandiában :-)) (azaz rohadtul kevés alvás jut mostanában)
    de nagggyon tetszik a mentalitás Fruzsi!!

    VálaszTörlés
  5. Olyan jó volt ezt (is) olvasni!!!!

    Amerikából nézve (ahol irodott az eredeti) Hollandia és Olaszország egyirányban vannak, de senki nem akar Hollandiába menni, mert hát mégis mivanott, meg azzal nem lehet villogni, viszont az, hogy Olaszország helyett Dél-Amerikában landol a gép, az olyan szintű rémálom, ami nem fér bele a pozitiv amcsi szemléletbe :)


    Egyébként meg nagyon szeretnélek már látni titeket! Ha minden jól megy, akkor július végén megyek haza, és remélhetőleg nem Hollandiában rak le a gép, hanem Magyarországon nagynagy pocakkal...

    VálaszTörlés
  6. Frutti nagyon találó ez az írtás!!!
    Igen délamerikába indultunk,és a sivagatag közepére,vagy nem is tudom hova dobott a gép,de eljutni a célpontig,rengeteg akadályon keresztül lehet csak:))

    VálaszTörlés
  7. hát, köszi emberek, de ez a párhuzam nem az én érdemem... én csak továbbszőttem, mert nagyon megetszett, de szívesen learatom a babérokat, jólesik :)
    Eszter(bock)! írtam neked a facebookon, postafordultával válaszolj!!!!! remélem megkapod.

    VálaszTörlés
  8. Amikor az írásaidat olvasom mindig rájövök, hogy a saját kis napisz*romon kívül mennyi-mennyi sokkal fontosabb és komolyabb dolgok vannak a világon, mint például Jancsit és Miskát felnevelni...

    VálaszTörlés
  9. Belgium már majdnem Hollandia...én ide érkeztem Olaszország helyett;( És majdnem biztos vagyok benne hogy a brazil őserdőből nem tudnék kikászálódni! Te, metaforák szerelmese remélem mindent értesz;) Le az összes kalapommal előttetek dzsungelharcosok!

    VálaszTörlés
  10. Fűűűű - Fruzsi bölcs vagy, mint egy Buddha! Szeretlek nagyon, meg Jancsit is meg Olit is meg Miskát is!

    VálaszTörlés
  11. De szeretnék több olyan embert a közvetlen környezetemben, mint TI meg a kisbusz tulajai :)
    Kalap le előttetek, nagyok vagytok!

    VálaszTörlés