Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. május 24., kedd

A Jancsinak a Balaton a Riviéra

Tipikus balatoni élmények is értek minket, nem csak tanyasiak, például mindnyájan beledugtuk a lábunkat a vízbe. Ez főként a két kisfiúnak volt nagy örömére. A Miska nem meglepő módon nagy érdeklődéssel kalimpált, tőle pont ezt vártam, ő lelkes vízibaba, János viszont meglepő módon élvezte a láblógatást. Ő, aki utál mindent, ami vizes és hideg, ő, aki a fürdőkádban is nyavalyog, és elrántja a kezét, ha vizes kézzel nyúlok hozzá, veszettül kopogtatott a parton. Kérdezem erre: Jancsi miért kopogsz, valamit csinálni szeretnél? Igen. Mit, döcögőset játszani vagy mesét hallgatni vagy mást? Mást. Mit? Tornázni vagy a vízbe dugni a lábad? Vízbe dugni a lábam. És beledugta, és kicsit nyavalygott eleinte, de aztán azt felelte, hogy még akarja, és másnap pedig már nem is nyavalygott. Hát ilyen az, ha egy víz nem akármi, hanem a Balaton. Ezt pedig szerintem a szokásos lelkendezős módszer mellett Vackornak köszönhetjük, aki a Jancsi kedvenc mesehőse, és több fejezet szól a balatoni élményeiről.

Úgyhogy nagyon boldogok vagyunk, mert a Jancsi élvezi az életet a gyerekszobán kívül is, és szemmel láthatóan egyre többet ért a világból, egyre több minden érdekli, és figyel nagy kerek szemekkel, okosan válaszol kérdésekre, elmondja, hogy melyik állat érdekli, melyik tetszett neki, hogy hideg volt a víz, de jó volt beledugni a lábát, meg ilyesmik.

Tavaly is voltunk egy kicsit a Balatonon, és akkor még nem érdekelte az egész, de én már tavaly is tudtam, hogy tud egy csomó mindent, most viszont már annyira egyértelmű, hogy tudja hol van, tudja, mi következik, tudja, ki kicsoda, tudja, hogy mit miért csinálunk, tudja, hogy mit akar, hogy mi miért tetszik neki, ezerszer jobban képben van, és ez biztos, hogy csak méginkább így lesz.

Esténként, amikor élményösszefoglaló esti mesét hallgat, majd kiugrik a bőréből, amikor az izgalmasabb részekhez érünk. Kalimpál és hadonászik és vigyorog és csillog a kis szeme. Iszonyú cuki. Megyünk még sokat a Balatonra, kérlek, időjárás, tedd ezt lehetővé!

6 megjegyzés:

  1. Jajdejó olvasni a nyári élményeket! És a Balaton a Riviéra, igenis, egyetértek Jancsival. Annak meg külön örülök, hogy nem csak az állatokkal, hanem a vizzel is ismerkedett, és hogy tetszett neki, mert a viz az jó dolog és testet-lelket gyógyit.

    Lehet, hogy Miska megette a fényképezőt? ha igen, akkor hamarosan a lovak és szamarak következnek...

    VálaszTörlés
  2. :) Nekem is a Balaton a riviéra...

    VálaszTörlés
  3. Remélem nem ette meg! erre enm gondoltam...
    és nekem is a balaton riviéra, a riviéra meg a hold kb. Egyelőre.

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jó! Balatont mi is szeretjük, különösen Balatonkenese környékét...

    Fruzsi, egy gyakorlati kérdésem lenne az empatikus kérdezéssel kapcsolatban (;D). Előfordul-e olyan, hogy Jancsi a három egymás után feltett kérdés (pl. itt a mostani posztban: "mit szeretnél, döcögőset játszani, mesét hallgatni, vagy valami mást?") mindegyikére nem-mel válaszol? Olyan előfordul-e, hogy úgy tűnik, maga se tudja, mit akarna?

    VálaszTörlés
  5. Ha egyiket se szeretné, akkor azt választja, hogy mást.és akkor tovább kérdezem. ha nem akar válaszolni, vagy nem érdekli, vagy kb reménytelen, hogy kitaláljam, akkor nem válaszol semmit, és inkább vakarózik. de mindig hozzáteszem, hogy valami mást, pont azért, hogy ha nem volt a kettő között, akkor legyen lehetősége még választani de ezt lehet ám egy táblán is, ami mondjuk öt felé van osztva, és akkor több variáció elfér, csak én sose tudtam, hol hagytam a táblát és maradt a karom, azon meg kb 3 válasz fér el.
    persze van olyan, hogy maga se tudja mit akar, először választ valamit, aztán mégis mást. de ilyen előfordul mindenkivel, nem? inkbb az, hogy ha nem akar, nem választ semmit.

    VálaszTörlés
  6. Aha, köszi.

    Én egyébként a máskülönben kb. a korának (2.5 év) megfelelően beszélő legkisebbemnél próbálkozom hasonlóval, ha annyira fáradt (vagy úgy felhúzták a nagyobb tesói... :-S), hogy nem tudja magától értelmesen elmondani, hogy mit szeretne.

    VálaszTörlés