Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. május 30., hétfő

Mese habbal

Kiderült - nem is értem, hogy hogyhogy csak most - hogy a Jancsi érdeklődik a prózai művek iránt is. Eddig a Három nyulak és Sün Balázs követték fej fej mellett Vackort, az örök sztárt aki, bármilyen kegyetlen rehabilitációs módszert (Dévény) elviselhetővé tud varázsolni azzal, hogy hóha hóha hóha hó fára mászni vóna jó. Szóval verses mesék kellettek. Volt még Bömbi, meg Öreg néne őzikéje, meg még a János vitéz is, de arról mondjuk lenne egy két keresetlen szavam, akkora baltával faragott morálisan agyament egy költemény.
Eddig, ha egy mese nem rímelt, akkor a Jancsi éreklődése 40 másodperc után lelankadt, ezzel szemben mindenre, ami rímel korátlan ideig képes figyelni. Na de most már figyel a sima mesékre is. És az még hagyján, hogy figyel, de töviről hegyire érti őket. Szövegértési tesztnek vetettem alá, mert kíváncsi voltam. Kérdeztem először, hogy értete-e, mondta igen. A teszt értelemszerűen feleletválasztós volt, és Ján hibátlanul, kiválóan megfelelt. Ráadásul csomószor nehezítésképp két rossz választ adtam meg és a szokásos "vagy valami más" opciót. És nem hagyta magát, mondta, hogy más, majd kiválasztotta a helyes választ, amikor végre azt is megadtam. Becsszó! A Kisvakond a városban-t és a Mosó Masa mosodáját olvastuk neki, és tényleg egy két kivétellel mindenre jól felelt, például, hogy az öreg rövidlátó hangya a kesztyű kisujjában lakott, és, hogy a kisvakond erdejét nem felgyújtották, hanem kivágták, meg még négymillió ehhez hasonó kérdésre válaszolt jól. És élvezi, és kéri, hogy ezt játsszuk. Annyira cuki! Mi meg ámulunk és bámulunk, szerintem ez elég ugrásszerű fejlődés most nála, ez a beszédértésbeli. Mondjuk ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy ő eddig is tudta, csak mi nem vettük észre, mert feltételezni sem mertük, vagy tényleg mostanra okosodott meg ennyire. Valahol a kettő közt lehet az igazság, asszem.

Na, szóval ezen felbuzdulva, arra gondoltunk, hogy ezt a témásdit mesékkel fogjuk ezentúl játszani. Lesz egyszerre több mese is, amit nap, mint nap olvasunk, és mindegyikhez csinálunk szemléltetőeszközöket. Jól látható képeket a szereplőkről és a főbb tárgyakról, hangokat, tapintani valókat, igazi tárgyakat, ha tudunk. A főbb cselekvéseket pedig véghezvisszük... meg, ami még eszünkbe jut. Mert az egy dolog, hogy érti hogy egy hangya nevű izé, egy kesztyű nevű izében lakott, de azért nyilván jobb, ha tudja, hogy hogy képzelje el ezeket. És akkor ez még az egyik legegyszerűbb elképzelni való, mert hangyát bármikor fogunk a kertben/szobában és bemutatjuk neki, hogy mászik a kezén és kesztyűt is kerítünk a sapkák mellől, nem gond. De érzem, hogy lesznek ennél nagyobb kihívást állító szemléltetni valók is.

Bele is vetettük magunkat a mesekönyv választásba, és elsőre a Vidám mesék tűnik a legjobbnak, mert abban aranyos kis állatkák kalandjairól esik szó, elég jól szemléltethető, és sok izgalmas dolog esik meg benne, szóval Vidám mesék. Úgyhogy most szemléltető eszközöket gyártunk.
Rövidesen megtudhatjátok, hogy ebben hogyan segíthettek nekünk, kedves emberek, akik szeretnétek. De amíg ezt titokban tartjuk, addig is álljatok elő, légyszi jobbnál jobb meseötletekkel. Következő jelöltünk amúgy a Sün, akit meg lehetett simogatni. A szovjet irodalom a gyengénk. De például nagy szükségünk lenne még verses mesékre, mert azért a verses mesék mégiscsak sokkal jobbak a Jancsi szerint.
Na, itt a vége fuss el véle, egyelőre...

26 megjegyzés:

  1. Remek kezdés;) nekem is pont ez jutott volna elsőre eszembe;) Majd még gondolkodom verses mesén! Milyen okos a Jancsi;) remélem tetszeni is fognak neki az új mesék;)

    VálaszTörlés
  2. Amig kicsik a kicsik, addig a verses mesék sokkal jobban lekötik őket, mert ha nem is értik mindig, hogy pontosan miről szól, dallamosritmusos és az jó. De Jancsit most már az is sokkal jobban érdekli, hogy miről szól a mese, és tud figyelni rá a nyelv dallama meg a ritmus nélkül is, ami tényleg nagy lépés minden gyereknél. Szóval szerintem már egy ideje értette, hogy miről szól a Vackor meg a Sün Balázs, de most eljutott odáig, hogy örömmel hallgatja a meséket pusztán csak azért, amiről szólnak.
    Úgy örülök, hogy ennyire szereti a meséket, és hogy ilyen remek szülei vannak, akik jobbnál jobb meséket olvasnak neki!

    VálaszTörlés
  3. Ha megirod, hogy milyen meséket olvastok, akkor talán tudok hozzá kötni/horgolni szereplőket...

    VálaszTörlés
  4. Thomas, a gőzmozdony kalandjai azért jó, mert nemcsak vonatokról szól, hanem mindenféle járműről. Van a mesékben helikopter, busz stb..Megtanulhatjátok vele a járműveket. Nekünk kb. 10 könyvünk van, de rajzfilmen is meg tudjátok nézni. És nagyon jó minőségűek a kis fém játékvonatok, az én fiaim évek óta imádják.A kicsi 14 hónapos és már vonatozik. A Siccről szóló mesék mind verses formájúak.

    VálaszTörlés
  5. évi közlekedni tanul, dián, nekem az volt a kedvencem.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. hehe, Fruzsi, egyre jár az agyunk, ugyanazon pörgünk! Múlt hétről: http://orsiferilove.blogspot.com/2011/05/gyerekkonyvek.html Ámde! Ez egy hebrencs 2 éves toplistája, szerintem egy komoly és megfontolt férfiember, mint a János nem biztos, hogy ugyanezektől dobná el magát! Én azért lesem a ti kommentelőiteket, hátha lesz itt jó tipp! :) Jaj, és ezt nemrég találtam, verses mese kategóriát asszem viszik: http://www.gyermekversek_es_mondokak.abbcenter.com/?m=Verses+mes%E9k&al=Verses+mes%E9k

    VálaszTörlés
  8. Nálunk nagy kedvenc volt Zelk Zoltán: A három nyúl című meséje.

    VálaszTörlés
  9. Eszter! hát valami a játékyártók szempontjból nem túl népszerű állat... bogárka vagy csiga vagy valami más csúszómászó az jó lenne. Köszönjük szépen, már várjuk is, hogy személyesen átnyújtsd! főleg a szemlyesent!
    Orsi! ez nagyon jó, millió verses mese van ott! szuper!
    Zsófi a három nyulak volt a legelső meséje a Jancsinak :)
    Hetti! köszi!Thomast feljegyzem! mondjuk azt tudom, hogy tényleg minden kisfiú kedvence, de én még soha egy mesét nem olvastam/láttam. majd megnézem.

    VálaszTörlés
  10. Fésűs Éva Ezüst hegedűjét, ha nem is most, de szerintem érdemes valamikor megnézni mindenképp.
    Elvileg nem vers, gyakorlatilag viszont a szövegnek van egyfajta verslábszerekezete és sokszor rímel, (de ettől még próza).
    Állatokról szólnak a mesék, és többnyire egy oldalnál nem hosszabbak.
    Most adták ki nemrég újra a régi formátumában; a legszebb mesekönyvem volt anno, bár a gyönyörű képeket valózínűleg Jancsi nem látná, mert nagyon aprólékosak és festettek..
    Minden történetnek van valami tanulsága, de kicsit sem erőltetett, és nincs is túlbonyolítva!
    Azért jutott rögötn ez az eszembe, mert mi annak idején sokat báboztunk belőle és csináltunk is hozzá figurákat..

    Valami 2-3 ezer forint, de én nemrég megvettem magunknak (bár van már egy nagymamáméknál és a telken is ;) ), és Benedek még egy darabig kicsi hozzá, úgyhogy szívesen kölcsönadom!
    Szerintem nagyon sokhoz már elég érett a Jancsi, és tényleg remekül lehet dolgozni velük, ayu, mikor még sérült gyerekeket tanított, nagyon-nagyon szerette.

    VálaszTörlés
  11. Eszter! köszi! szívesen megnézném. ha összeegyeztetjük a találkozást végre, akkor mondjuk. Addig meg kitartó tanuást kívánok!

    VálaszTörlés
  12. Lázár Ervin Dömdö-dömdö-dömdödöm meséjét olvastátok már? Abban is vicces verseket költenek a szereplők.
    Sajnos nálunk nem a verses mesék mentek kicsikoromban, úgyhogy szegényes a verses mese táram még.
    Viszont mi most nagyon rákaptunk Lackfi János - Vörös István: Apám kakasa könyvére, ahol a költők klasszikus gyerekversek modern változatát írták meg. Talán abban is találhattok néhány kedves, hosszabb verset. Még Vackor átirat is van benne!

    VálaszTörlés
  13. Köszi Zsófi! mintha ezt a Lackfit olvastam is volna valamikor! megnézem megint

    VálaszTörlés
  14. Itt van egy kis ízelítő: http://www.lackfi-janos.hu/index.php?id=176 A könyv nekünk is megvan, kölcsön tudom adni, ha szeretnéd. (A három nyulakat egy kicsit benéztem :)

    VálaszTörlés
  15. Szia Fruzsi!
    Ezüst hegedű szerintem is nagyon jó, de talán egy kicsit nagyobbacskáknak. Viszont: Boribonokat ismeritek? Vagy a Bogyó és Babócákat? (Ez utóbbit sokan szidják - szerintem érdemtelenül).
    Verses mesének meg Szabó Magda Bárány Boldizsárja?

    Sok sikert! Éva

    VálaszTörlés
  16. A Bárány Boldizsár!!! azt imádtam! tényleg!

    VálaszTörlés
  17. Szia Fruzsi! Bár gondolom pszichológusi valamikori pályafutásod alkalmával találkoztál valamennyire a meseterápiával, én abból írtam a szakdolimat, és mivel ez a nagy legény már nyitott és befogadóképes a mesék világára, ha gondolod, kicsit járjátok körbe a dolgot, mert tényleg jó és működik. Ha érdekel, szívesen segítek... Nem tudom, hogyan kell itt nevet adni magamnak, de a felismerhetőség kedvéért az az Ági, aki a másik nagy Gabriel fan.. :-)

    VálaszTörlés
  18. Helló Ági :)
    Még amikor inkubátoros volt, meéltünk neki mindenféle miszlikbe aprított szegénylegényekről, akik végül győztek sőt még a boldizsár Ildikóval is beszéltem, hogy mit kéne, és ő azt mondta pont ezt. és azóta akárhányzor próbáltam ilyesmit mesélni neki , nem érdekelte. lehet, hogy már más kéne neki. ha ebben tudsz segíteni, az tök jó.

    VálaszTörlés
  19. Szia Fruzsiii!
    Igen, az kétségtelen, hogy a tündérmesék/varázsmesék-márpedig a legtöbb meseterápiás mese ebbe a kategóriába sorolható-csak olyan 5-6 éves kortól nyűgözi le az ifjúságot. A nagykönyv szerint a Jancsi-korosztálynak az állatos mesék valók, és biztos vannak olyanok, amiknek hasznát venné a fejlődésében. Itt most nem elsősorban a megismerő fejlődésre, hanem a kis személyiségfejlődésére gondolok. Nem tudom, találkoztatok e már vele, de van olyan, hogy papírszínház (fa doboz meselapokkal), lehet venni is, de készíteni mégjobb..:)-és a lapokat esetleg fekete-fehérben lemásolni, a kontrasztok végett, főleg azért is, mert lehet, hogy neki fontos a szemléltetés. Aztán az is lehet, hogyha kellő a motiváció, és olyan a mese, amelyik valamiért megérinti, és bele tud kapaszkodni egy-két egyszerűbb Grimm, vagy népmesével is próbálkozhattok. Aztán azt ő úgyis jelzi, ha elkapja a fonalat, avagy nem. Na, csak mert ez a meseterápia oolyan jó, azért locsogok ennyit. Fú, Boldizsár Ildikó, tökjó, nekem ő sztár..:))Pussz

    VálaszTörlés
  20. Ja, bocs, és még annyit, hogy persze, jók a műmesék, de a népmesékkel nem vehetik föl a versenyt szerintem. Legalábbis a hatásukkal, és a burkolt mondanivalójukkal semmiképp. Na...:)Erről még lehetne oldalakat, de nem akarok itt tukmálkodni. Hali

    VálaszTörlés
  21. Köszi Ági!
    Megnézem az állatos Grimmeket és egyéb népmeséket. ez jó ötet!

    VálaszTörlés
  22. ez lehet, h korai, de en nagyon szerettem http://bookline.hu/product/home.action?id=2100497813&type=10&_v=Endrodi_Bela_Krampusz_konyv

    Lenn a Pokol fenekén,
    hol örökös tűz lánggal ég,
    éldegéltek szépen-csendben
    Krampamfalvy Krampuszék.

    Krampusz néni sütött-főzött,
    ingeket varrt és mosott,
    Krampusz bácsi meg pipázott
    és újságot olvasott.

    Volt nekik egy kicsi lányuk,
    helyes, formás, szép baba
    folyton sírt a dada karján
    reggel, délben, éjszaka.

    van ez is:

    http://konyv-ujsag.zsibvasar.hu/gyermek-es-ifjusagi-konyvek/vers-dal-mondoka/4-8-eveseknek/vargha-balazs-a-tucsok-es-a-hangyak-3317142.html

    persze ez is lehet h korai, de ezt a nagypapam irta es az anyukam illusztralta :)

    es persze ez nagy slager volt nalunk:
    http://ludens.elte.hu/~tir/vers/avwbob.htm

    es a harom nyulak termeszetesen :)

    na meg a diavetites, az szuper jo hangulatu volt, es tok jo mesek voltak

    VálaszTörlés
  23. Köszi! ez a Karmpamfalvy Karamuszék nagyon ismerősen hangzik, mintha a nagymamám szájából halottam volna ilyesmit a többi békebeli mese között, mint Saláta Sára meg ilyenek. Ez tetszik! megnézem!
    De jó családi összefogás a másik könyv! azt is megnézem. Weöres Sándor meg alapvetés mifelénk is. köszi!!

    VálaszTörlés
  24. Krampafalvi Krampuszék

    .....közbe-közbe eldöngették
    a két vásott, rossz fiút,
    mert rossz volt és engedetlen
    a Plútó s a Belzebúb

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ezt a Krampafalvi Krampusz történetet én is pont eddig tudom

      Törlés
    2. Ó, Saláta Sára elment a vásárba. Idres-bokros, fidres-fodros zöld selyem ruhában....
      Vele ment, vele ment zámolyi szekéren
      Retek Peti, Répa Robi Cékla Cilikével

      Uborka Panna, meg a Bálint Alma,
      Petrezselyem Rozika meg a Zeller Anna

      Törlés