Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2011. június 29., szerda

Mesélünk

Jó ez a mesésdi, nagyon bevált, szemléltetőeszközöstül, mindenestül.
Egyelőre a Sün, akit meg lehet simogatni és az Esztertől és Benedektől kapott Ezüsthegedű című mesekönyv meséit olvassuk. A két kedvencem, így aztán, hogy, hogy nem, a Jancsié is, az, amikor az állatok kezdetben csupaszok, és a mesebeli kis szűcs varr nekik bundát, de a sünnek, csak a tűpárna jut, ami miatt kiröhögik a többiek, de végül minden jóra fordul, mert elrettenti a tüskéivel a rókát. Ezt úgy szoktuk mesélni, hogy különféle szőrös meg bolyhos meg drótszőrös plüssállatokat és prémeket tapogatunk, közben megmutatom az összes állatszereplőt képen, és végül a szúrós hajcsavaróból készült sünt fogdossuk, de mivel szúr jajgatunk, végül pedig János, meghempereg a pokrócon, mint sün a vadkörtékben, és hozzá vigyorog.
A másik legjobb a gombakalapos mese, amiben az engedetlen kalaposinas rosszul osztja szét a gombakalapokat és a legszebb kalapokat a tülkedő, nyomulós, agresszív mérgesgombáknak adja, és a csendes jó gombáknak csak béna barna meg fehér kalap jut. Hát ehhez tegnap végre megfestettük a Jancsival a kalapokat, amit nagyon élvezett, és az mind hagyján, de az összes színt kérésre kiválasztotta a festékek közül, minden színt tudott. Mindet tudta, látta, és megmutatta! Olyan ügyes! Olyan okos!
És még van egy kedvenc meséje, melyben a tigris és az elefánt dalt írnak, és akkor ezt el szoktuk szintetizátorozni, mert szerencsére a mesében le van szolmizálva a dal, miszerint is do-re-mi-do-re-mi-do-re-mi-fá-szó-do-re-mi-do-re-mi-szo-fá-mi-re-dó. Most biztos néhányan a szívükhöz kaptak és felismerték a mesét a Sün, akit meg lehet simogatniból, de biztos másoknak meg fogalma sincs, mit beszélek. Lényeg, hogy ezt a mesét el lehet zenélni és énekelni, és ez meg emiatt menő. Ja és még egy van, amiben csillog a háztető, mert lehet, hogy egy darabka hold esett rá, és ehhez van gyönyörű csillogó tetejű házikónk, hála Csillának. Egyelőre ezek a mesék dívnak nálunk, de szép sorban jön a többi is. Úgyhogy most egy csomó mindent megtanultunk, hogy az állatoknak bundája van, hogy ne fázzanak, hogy vannak mérges és ehető gombák, színes kalapokban, hogy a daloknak van zeneszerzője és szövegírója és meseolvasás közben kézhasználatot is tanulunk és látást is fejlesztünk, úgyhogy ezzel most nagyon elégedettek vagyunk mindahányan. Most csak az a baj, hogy megfázott a Jancsi, és mivel nincs már kanülje, így a bedugult orr probléma életében először komoly gondot okoz neki. Mi meg utáljuk, hogy baja van, mert a Jancsinak csak ne legyen soha semmi baja. De amúgy jó a kedve, de akkor is, hogy képzeli a világegyetem, hogy náthát küld rá?
A Miska viszont teljesen jól van, az a hobbija, hogy áll. Fel tud mászni a domboldalunkon, érti, hogy nem szabad a konnektorba nyúlni, és falevelet enni, de azért mindig újra és újra megpróbálja, hátha azóta már lehet, és, ha kijut az utcára, minden járókelőt az ujja köré csavar a bájos kis küllemével. Az a kis Bohumil!

7 megjegyzés:

  1. Jaj, de örülök, hogy bevált a könyv! ekem is ez a kettő volt a kedvencem ;)

    VálaszTörlés
  2. Eszter, iszonyú aranyos mesék vannak benne, és jól össze lehet kötni a mséket a természettudományos ismeretekkel, főnyeremény. Nagyon köszönjük!

    VálaszTörlés
  3. milyen állatok vannak a mesékben? lett egy csomó fonalam meg kötőtűm meg horgolótűm anyósomtól, várom a rendeléseket! gombákat is szivesen csinálok levehető kalapokkal...
    Jancsi meg egy szuperhős, pikkpakk legyűri a náthát, az tutifix!

    VálaszTörlés
  4. Hát Eszter az erdő és mező állatai mind benne vannak, épp egy rózsabogarat és egy tücsköt fotosopoltam az imént. Ha győzöd fonállal bármilyen állat s gomba jöhet , szupersztár vagy! de a végén bőröndtúlsúlyt kell fizetnd, ha nagyon belendülsz. a nátha már jobb, Jáni ügyes gyógyuló.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó volt olvasni a mesék rövid , felnőtt ismertetését, szerintem pár felnőtteknek szóló alapművel is próbálkozhatnál, mert rendkívül szórakoztatóan tudod ezt csinálni.
    Jancsinak jobbulást, gyorsan, Miskának meg üzenem, hogy vigyázzon a domboldalakon, mert onnan le is lehet gurulni (gyorsan) XD
    sajtosbrokkoli

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Fésüs Évának van egy másik jó mesekönyve, a Csupafül. Nagyon aranyos, humoros mesék ezek is, nálunk most ez a kedvenc. Nyuszik hörcsögök, sünik vannak benne, és néha egy-egy katica, csiga, boci és macska is elővillan. :)

    Jobbulást János vitéznek!

    VálaszTörlés
  7. Ha szükséges még egy teknőc aki tud úszni a vízben akkor holnap elviszem, odaadom.
    Jól haladtok, nagyon ügyes a Jancsi! Miskáról meg van egy bűbáj fotónk, majd elküldöm. Imola

    VálaszTörlés