Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2012. november 10., szombat

Egy kis Miska

A Miska idő közben két évessé serdült vagy cseperedett vagy mit szoktak ilyen fiatalon csinálni a gyerekek. Nagyon örültem, hogy októberben volt a szülinapja. Ilyenkor ez pont fordítva megy, mint a Jancsinál, nyártól október  közepéig örülök, hogy de jó, hogy nem ma van a szülinapja, aztán örülök, hogy aznap van, és zsúrt rendezek neki.
Mindenkinek megtiltottam, hogy ajándéktárgyakat vegyen, mert éreztem, hogy ugyanúgy azzal az egy dobverővel fog úgyis rohangálni, mint addig, és szerelni az elromlott autóját, és teljesen igazam is lett. Jó, a dobverőn kívül, van egy valódi igazi csavarozó gép, amit a sajátjának tekint, ez a megszólalásig hasonlít egy fúrógépre, és ezért nem annyira jó ránézni, amikor használja, de már eléggé megszoktam, sokszor én magam adom  a kezébe, ha nem hagy mosogatni. És mindig vannak aktuális kedvencei a játékok halmazán kívül eső használati tárgyak közül: ilyenek a derelyeszaggató, a citromnyomó, a franciakulcs, és a habverőfej. Tegnap egy szekrénylábbal aludt, azelőtt a derelyeszaggatóval. Nagyon aranyosan ragaszkodik a tárgyaihoz, például a játszótéren nem száll ki a babakocsoból, mert fél, hogy ellopják (nem én tanítottam neki ezt a hülyeséget), de tényleg nem száll ki belőle, múltkor fél órát álldogáltam mellette, egyszer kelt föl, mert egy dióhéjat meg akart szerezni, de akkoris guggolva haladt, és húzta maga után a kocsiját. Igazából nagyon vicces ez az egész, mindazonáltal várom, hogy elmúljon, és a jószív átvegye az irigység és fukarság helyét, de nem aggódom, majd kinövi.
 Aztán kaptak egy emeletes ágyat is, hisz már nagyfiúk, meg fivérek, meg minden, de az hogy így háromszor akkora lett az ágya mint addig, és rács se volt rajta, azt eredményezte, hogy fél órával nehezebben aludt el, és minden nap ötkor kelt, felkeltette a Jancsit is, majd soha többé nem aludt vissza, ez így ment két hétig, aztán jött az óraátálítás, akkor kiszámoltam, hogy ezentúl négykor fogunk kelni, és ebben a pillanatban felhozattam Olival a pincéből a rácsoságyat, és azóta újra alszunk. Legközelebb akkor alhat a nagyágyban, ha 14 éves lesz. Úgyis sírt, hogy másik ágyikó, úgyhogy ráérünk, most csak annyi a baj, hogy van egy emeletes ágy, ami elfoglalja a fél szobát, és egy rácsoságy, ami meg a maradék félnek a felét...
De attól még, hogy korán kel, és most kisebb a szoba, ő egy tökéletes kisfiú. Játszik, és szerel, és építkezik, és segédkezik, utál hajat mosni, és nem bír a seggén ülni evés közben, vezet, porszívózik, nagyszülőket bűvöl, Jancsit etet, kutyákat simogat, kisvakondért rajong, rendmásniás, és sír (nem! nem!nem! nem kell! sose! nem!) , ha kölcsönad valaki valakinek valamit, mert akkor felborul a világrend, és szeret addig pörögni (táncolni), amíg el nem esik. Az a kis Mihály!
De a Miska legzseniálisabb tulajdonsága, ahogy asszociál és elvonatkoztat, a kis két éves fejével, például ráhúz az ujjára egy olajbogyót, és azt mondja fa. Vagy egy tölcsért beledug az asztalba alulról, és azt mondja lámpa, a botmixerrel borsszórósat játszik, mert tényleg tök olyan, múltkor meg megszólalt egy zene, ami kattogott meg zakatolt, és azt mondta mozdony. Még nem beszél épkézláb mondatokban, de nagyon kifejezően közli, amit mondani akar. A gyerekek annyira vagányak, ha én annyira tudnék egy nyelven, mint ahogy ő tud most magyarul, biztos nem mernék megszólani, mert szégyelném, hogy nem tudok egy perfekt mondatot összerakni és a kiejtésem is rémes. Ami tök hülyeség, mert ő a kis egymás mögé rakott aranyos kis szavacskáival mindent a világon elintéz, elmesél és elmagyaráz. Felsőfokon kommunikál, semmi aggály, ebből tanulnia kéne a sok gátlásos nyelvtanulónak. Felnőtt emberek közül egyedül spanyolokat hallottam 10-es skálán 3-as angol nyelvtudással ennyire vagányul, minden további nélkül kommunikálni.
Most nem fogok tőle idézni, mert a mondandója, még nem elég kiforrott egy gyermekszáj rovat megnyitásához, élő egyenesben persze nagyon szórakoztató kiejtése és mondanivalói vannak. De azért egy nagyon vicceset csinált, amit rögzítenem kell: ellopott egy kocka vajat, Oli utánaeredt, hogy mi van nála, mondta, hogy semmi, - de Miska mi van nálad, - így a gyanakvó apja, - erre ő a fejére tette a vajat, és közölte, hogy kalap. Pont mint Foxi Maxi vagy mit tudom én melyik rajzfilmhős, amikor majdnem lebukik. Oli el is hitte neki, így ő megehette a 10 deka vajat üresen.
Igazából nem ehette meg, de ha tehetné, megenné, pedig az elég undorító lenne.



4 megjegyzés:

  1. Édes lehet ez a Mihály és milyen jóképű:) Jaj, milyen jó lenne ha közelebb lennénk! Annyi mindenben hasonlít az én majdnem kétévesemre. A vaj itt is kedvenc:)) Jó egészséget nektek és boldog 3. életévet a Miskának!

    VálaszTörlés
  2. Abba! Abba! :)
    jaj de hiányoztok!!!!!

    VálaszTörlés
  3. szörnyű, kedves barátnőim, hogy ilyen sokan disszidáltatok! bár megértem... ti is hiányoztok nekem! vagyis nekünk.
    Eszter (Mihály) mivel te nem disszidáltál veled van esélyünk találkozni, fel is hívlak :)

    VálaszTörlés