Tulipánból paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán.

2013. április 21., vasárnap

Feljegyzések az alomból

Elmesélem, milyen, amióta annyi gyerekünk van, mint a rosta lika. Nézzük sorban: Van egy darab áldott jó kislányunk, eszik, alszik, pillog, az eddig sírással töltött percek száma 19 nap alatt kb 14 perc. Jó mondjuk nagyon sokat alszik, de a Miska ennyi idős korára már pontosan olyan zsémbes volt, mint most. Remélem ez a későbbi jellemét is előrevetíti (mármint a Vicáét), bár sejtem, hogy ez nem ilyen egyenesen arányos dolog. Aztán van egy darab mostanra megkergült Mihály, aki egyfelől "Jaj de szép a Bica, de szép a Bica", aranyos jótestvér, másfelől, "Jancsi ne jöjjön, Jancsi ne öledben legyen" undokbéka testvér. Plusz mindig rosszban sántikál, direkt nem azt csinálja, amit kérünk tőle, viszont direkt azt csinálja, amit kérünk, hogy ne, kimászik a kiságyából és megint hatkor kel, és ilyeneket mond, hogy: Nughass Mama, nughass, azéjt odakentem, mejt festék oda vajó. És ha Oli épp a Jancsit pelenkázza én meg a Vicát szoptatom, leül egy székre és őszinte érdeklődéssel megkérdi, hogy vejem ki fogjajkozik? Szóval rájött, hogy kicsesztünk vele, túl sok a testvére, és csúnyán leveri rajtunk, rajtam konkrétan is. De meséljenek erről az eddig hozzámvágott tárgyak: a könyvek, a sámli, a gumiló, a zoknik, stb. Aztán van még a gonosz velőtrázó sikoly és a csapkodás is. Remélem hamar elmúlik. Ez így elég ász párosítás az én terhesség utáni szoptatós lelkiállapotommal, amikor félóránként el tudok pityeredni bármin mint egy nebáncsvirág, egy mimóza. Úgy kell magam figyelmeztetni, hogy nyughass Fruzsi, nyughass ez a saját két és fél éves fiad, nem egy tahó biztonságiőr küldött el az anyádba, jó lenne, ha nem sértődnél meg nagyon.
Aztán ott a Jancsi, aki kezdetben azt mondta, hogy nagy csalódás a baba... azért Vica édes, de mára már azt vallja, vacakság a csalódás, és Vica csacsacsa, meg hogy a szívébe ért a csodavár és ha hazajön az oviból rögtön számonkéri, hogy Vica hol a szöszben van, viszont a szerinte a Miska csuda bunkó valamint sutyó. Szóval végsősoron úgy lett, ahogy eredetileg elképzeltem, a Jancsi hamarabb belátta, hogy szeretjük még, úgyhogy ő már békés, és nem biggyeszt, és boldog, ha mellette van a Vica.
A Miska meg külön utakon jár, és semelyik testvérével sem hajlandó osztozni senkin és semmin. De nem kell sajnálni, mert mindig az a vége, hogy mindenki csak vele fogjajkozik. A Vica meg annyira egy kis szagolgatni való kis szuszogós kis aranyalma. Csodálatos az idill, melyet velőtrázó sikoltások, dühödt üvöltések, zöldre festett falak, kiborult műzlik, és a megszámlálhatatlan szaros pelenka gazdagítanak.

28 megjegyzés:

  1. így kerek a világ, így szép az élet.

    VálaszTörlés
  2. Öreg ló vagyok már, Fruzsi (a lányunk szintén Fruzsi, hehe), de a bejegyzéseid hatására két hete azt álmodom, hogy kismama vagyok és gyors egymásutánban két lányom születik :) Nagyon jó és minden este elhatározom, hogy ezt szeretném álmodni. És sikerül, bár tegnap egy oroszlán bekavart az idillbe, de megmenekültünk...
    Jancsi igazi báty, Miska igazi helykeresős középső gyerek, Vica pedig... :D
    Szebb életet nem is kívánok Nektek, csak azt, hogy megmaradjon ez a szeretet köztetek éltetek távoli végéig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bea! én kívánok neked további kislányokat és minél kevesebb oroszlánt! ja a gyerekek nagyon jók, árad a szeretet, hogy Jancsi szavait idézzem . és köszönjük :)

      Törlés
    2. Azt hiszem, a kislányokba inkább már az unokáimat álmodtam :)
      Az "árad a szeretet" szókapcsolat nagyon szép, Jancsi nagyon kifejező tud lenni!
      Továbbra is számítok a megfigyeléseire és léleksimogató tolmácsolásodra, Fruzsi :)

      Törlés
  3. Kedves Fruzsi, őszintén kívánom, hogy Vicababa maradjon ilyen édes, csendes, "problémamentes" kislány.
    Annak idején nálunk az első gyermek (mindkettő fiú) sosem aludt, sokat sírt, viszont kinőtte, és később semmi baj nem volt vele. Az első év viszont keserves volt -talán, mert nem volt rutinom-, kisgyereknek viszont semmi baj nem volt vele.
    Nem így a második gyermek! Aki csecsemőnek csak aludt, evett, vigyorgott, kakált, és a legritkább esetben sírt. Mire ezt az isteni állapotot megszoktuk, elkezdett mászni, jönni-menni, és akkor kezdődött a feketeleves! Képes volt a radiátor csövén felmászni, 1 évesen konnektort atomjaira szedni, korcsolyázni a konyhakőre kiöntött 1 l olajon - szóval ön-és közveszélyes volt. És ez sajnos így is maradt.
    De remélem, hogy ez csak a fiúkra vonatkozik, és Vica lassan megszelídíti Kismiskát és Jancsikát, vagyis minden úgy lesz, ahogy lennie kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hű remélem nem a te tételed alapján változik a gyerekjellem :) bár amióta múltkor leírtam milyen áldott gyerek a Vica, azóta kétszer annyit sír, ami még mindig nem sok, de mégis arra int, ne örvendezzek idejekorán.

      Törlés
  4. Ebbe bele sem gondoltam, egyszerre három pelenkás gyerek, anyámborogass. :-) De azért szuper ezt olvasni, csúcs jófejek a gyerekeid. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azt hiszem egy szoptatás közben kakilnomkellező Miska még jobb vicc lenne, de ami késik nem múlik, hisz jön a nyár és közeleg a három éves kor is

      Törlés
  5. ez is megint mennyire jól van megírva :) kitartás, Fruzsi, azt még hadd tegyem hozzá hogy dackorszakos gyereknek nem kell sok ahhoz hogy odavágjon, sikoltozzon vagy megsértődjön....szóval ne ostorozd magad nagyon, csak amennyire feltétlenül szükséges! puszi, Rita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Rita! ezt a hülye dackorszakot mindig elfelfelejtem, hogy létezik, kihagyom a számításból, és azt hiszem, biztos, örökre elrontottam valamit szegény Mihály fiamnál. pedig csak tök normális.

      Törlés
  6. Szép is a nagy család:))) De ezt most elképzelve, nagyon nagyot vigyorogtam! Örülök nektek! Csak megnyugtatásképpen, mi is itt állunk a dackorszak kellős küszöbén, Sára hozzám még nem, de mindent dobál, ha épp nem kedve szerint mennek a dolgok:)Sebaj, ami késik nem múlik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor lehetne már látni, hogy a Sára hogy hisztizik? nagycsaládunk szívesen lát vendéggyerekeket.

      Törlés
  7. Szia

    Jó tudom, macera meg idő, meg három kisgyerek, de ember legyen a talpán aki nálatok követni tudja kinek milyen pelus. Talán a legkisebbel azért érdemes lenne ezt kipróbáli.
    http://bezzeganya.postr.hu/szemettermeles-helyett-moshato-pelenkat-hasznaltam

    Ajánlanám a másik kettőnek is, de gondolom Miska lassan szobatisztul. (hiszen itt a jóidő. Minek egyáltalán ruha?)
    Jancsi meg. Őt nem tudom megítélni, bár ha a kicsinek ilyen jár, akkor szerintem neki is az kell majd.

    Ildikó
    (tudom macera, de pelenkázni így is úgyis kell, elég kiöblíteni, a többit elvégzi a mosógép meg a szárító)

    Bár tudom, elég bajod van az én hülyeségem nélkül is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nincs nap, hogy ne gondolnék arra szörnyű lelkiismerettel, hogy mit művelek a földbolygóval ezzel a sok szaros pelenkával. a Miskának most vettem egy köteg matricát, hátha rászokik a wc-re, a Vicának, meg, amint nem lezs ilyen mütyűr szerintem szerzek mosható pelust. a Jancsit nem tudom, ő mindenből kipisil, kéne egy tökéletes pelenka. lehet, hogy a mosható az?

      Törlés
    2. Körülnéztem. Ilyet Jancsinak? http://moshatomintaspelenka.blogspot.hu/p/ujdonsag-megjelentek-az-uj-coolababy.html
      Egyébként mi coolababy-t használtunk, igaz már nem találom kitől vettük, de úgyis egy helyről jön.

      Ha meg méretbeni problémák lennének, már vannak anyukák akik varrják a pelust, gondolom a mamami-n rájuk lehet találni.

      (de ne emészd magad, három gyerek három gyerek. Én csak kettőt pelenkáztam egyszerre. Hát elég volt. :-) )

      Törlés
    3. ú ez elég jó lenne, ha tényleg igaz lenne, mert még mosni is kétszer annyit kell, mert minden ruha pisis, így annyit mosunk, mintha mosható pelenkát használnénk, miközben ugyanúgy termeljük a millió tonna koszos pelust. Ne haragudj természet anyánk! ég a pofámról a bőr, pláne mint celluxlány.
      meg tudod nekem mondani, hogy hány rend ilyen pelust meg betétet kell venni a boldoguláshoz? leht, hogy épp a te löketed hiányzott most nekem ahhoz, hogy a szándék tetté váljon mosható pelenka ügyben.

      Törlés
    4. http://bezzeganya.postr.hu/szemettermeles-helyett-moshato-pelenkat-hasznaltam

      nem szerénységből, de én írtam. :-)

      Gondolom, te naponta elindítod a mosógépet, akkor három adag kell: egy használatban, egy mosásban, egy szárad. Ez max 9 db pelus, (kb ennyit használtunk mi is a pelusos időszak végén), ha kétnaponta mosol számolj hozzá még 3 db-ot.
      Ha Vicusnál szeretnéd használni, vegyél egy adag kakifogó papír betétet, ez nagyja nagydolgot megfogja, kevesebb dolgot kell kiöblíteni a pelusból.
      De később mikor már nem tudtam mikor kell nagydologra számítani, meg nem is volt olyan folyós már nem használtam.

      Mégvalami: próbálj ki többet vegyél egy-egy ilyet-olyat használtam a mamami-n, vaterán. Ha nem jön be, eladod nem vesztesz sokat. Viszont, ha a komplett készlet, elég drága, ha csak kipróbálod.

      (esetleg ha meg tudod oldani a gyerekek felügyeletét, léteznek már pelenkázós klubok is. Ott megnézheted élőben is a pelusokat)

      Ildikó

      Kérdezz nyugodtan, megpróbálok mindenre válaszolni

      Törlés
    5. Csak körülnézetem, de ha lenne egy pelenkásom még vennék egyet kettőt, olyan szépek is vannak. Most elsősoran kipróbálásra válogattam.
      Pl:
      http://baba-mama.vatera.hu/pelenkazas/textil_es_moshato_pelenka/rainbow_bb_zsebes_polar_belseju_pelenka_1752339929.html

      http://aprod.hu/hirdetes/moshato-pelenka-jo-aron-ID16w6D.html#ed07aa8471

      http://aprod.hu/hirdetes/5-db-perfold-pelenka-1-pelenkakulso-moshato-1500-ft-ID14ag7.html#3ee660b23b

      http://aprod.hu/hirdetes/5-db-perfold-pelenka-1-pelenkakulso-moshato-1500-ft-ID14ag7.html#3ee660b23b (ez nagyon szép)

      Ezt a fajtát szerettük:
      http://www.jofogas.hu/komarom_esztergom/Papoose_moshato_pelenka_6243553.htm

      (ha újat veszel, be kell avatni, két-háromszor ki kell mosni, hogy működjön)

      Törlés
    6. hű, köszi, végigböngészem. amúgy egy mosható pelusunk van itthon, azzal fogom kezdeni, hogy azt kipróbálom a Jancsin, csak nem amikor ovi van, mert akkor nem látom a kimenetelt. a hétvégén letesztelem. én igazán öko anyuka akartam lenni, de egy koraszülöttel járó gondok mellett eltörpült a földbolygó hogyléte. szerencsére, mostmár olyan fitt a Jancsi, hogy újra érdekel a bolygónk, és most kezd ijesztő méreteket ölteni a pelenkamennyiségünk is. kösz hogy belibbentetted a témát!tényleg!

      Törlés
  8. Annyira de annyira imádom olvasni ! És valahogy egy kicsit még el is hiszem , hogy a Fruzsi tudja - majdnem _ könnyedén venni..
    Szikla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hol tudom, hol nem :) bizonyos vélemények szerint (János) olykor "vad" vagyok.

      Törlés
    2. Én ugyanígy vagyok ezzel! Várom már a következő írását nagyon.

      Törlés
  9. Nálunk a biopelenka lett a kompromisszumos megoldás, az eldobható, de lebomlik. A blogból valahogy úgy rémlik, hogy Zuglóban laktok: az Egressy út és a Vezér út sarkán van egy bababolt, mi mindig ott vettük. Azóta elköltöztünk, de ingyen kiszállítják. Ez az: http://www.pelenkafutar.com/termekek
    De ahogy láttam, csak 3-as és 4-es méret van.

    VálaszTörlés
  10. köszi a tippet! akkor az pont egyik gyerekre se jó, de zért megnézem, hátha :)

    VálaszTörlés
  11. A pelenkalebomlas csak az egyik fele a dolognak, a masik az, hogy akarmilyen pelenkat hasznalsz, ami benne van, azt a wcbe kellene dobni/kaparni, es lehuzni, azt pedig a nemlebomlos pelenkanal is meg lehet tenni, es akkor maris tettel valami jot. Majd irok neked textilpelenka ugyben, itt van ugyanis csomo weboldal, ahonnan lehet hasznalt pelenkabugyit venni jo aron meg vannak mindenfele pelenkak is nagy valasztekban, es akkor hoznek haza. Hancsi epp kinotte az eddigieket, es meg nem szereztem neki ujakat, ugyhogy most engem is furdal a lelkiismeret az eldobhatok miatt (de a kaka megy a wcbe igyisugyis!)
    Pici pelenkabugyink meg van, ami Vicanak jo lenne (allithato meretu, Hancsinak eleg sokaig jo volt), szivesen odaadom neki.

    VálaszTörlés
  12. Nem akarnék valamiféle passzív-agresszív elégedetlen izének tűnni, de képes-beszámolós ápdét nem -e lehetne ennél lényegesen gyakrabban? Lekopott a festék a fejfeljancsi blog frissítős gombomról (bár félek ez így már túl nagy nyomás rajtad:D).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igenis! összeszedem magam! csak néha a bal kezem egy ujját tudom használni, mert vicát szoptatok, máskor nincs gépem, megint máskor csak nézek magam elé félholtan. ja és a fényképező zsinórja is el volt tűnve. de beiktatok valami blogfrissítő félórát valamikor, ígérem.

      Törlés